Зелений сир та “Шепіт монаха”: чим дивує крафтова сироварня на Харківщині
Як організувати успішне фермерське господарство і перекваліфікуватися з викладача у фермери? Захоплива історія одного з найкращих фермерських господарств в Україні від керівниці та співзасновниці Наталії Коваль, пише SEEDS.
Сьогодні сучасне фермерське господарство «Юпітер», що знаходиться у селі Хотімля на Харківщині, має кілька сотень корів, два корівники, телятник, родильне відділення, доїльно-молочний блок, Школу-майстерню кондитерського та крафтового мистецтва. А також, цех з виробництва смачних і корисних продуктів для усієї родини: молока, крафтових сирів, десертів, виробів з борошна під власною торговою маркою «Пані Юпітер» та сайт з інтернет-магазином panijupiter.com.
Дружній колектив господарства складається з 42 співробітників, які невтомно працюють заради отримання якісного продукту, вдосконалення та постійного розвитку ферми.
«Почалося все з того, що я довго намагалася знайти якісне молоко, щоб зробити сир та йогурти для діток. Проте, як з’ясувалося, знайти чистий і безпечний продукт виявилося складним завданням. Після того, як я розповіла про свої поневіряння чоловікові, він запропонував створити власну молочну ферму. “Я буду займатимуся молоком, а ти – переробкою!”, – сказав він.
Так, у 2012 році, у подружжя з’явилася несподівана та, на перший погляд, неймовірна ідея створення молочної ферми. Досвіду у тваринництві вони не мали взагалі, тому, задля втілення своєї нової мрії, разом довелося здобути багато нових знань. Чоловік Наталі, який закінчив Харківський авіаційний інститут, а трішки пізніше отримав ступінь MBA, почав навчатися на ветеринара. А Наталя, яка мала вищу освіту у сфері економіки, закінчила аспірантуру в ХНЕУ, певний час працювала викладачем та займалася науковою діяльністю, почала шукати інформацію з переробки молока і виготовлення сирів.
Місце для реалізації амбітного плану знайшлося у селі Хотімля на Харківщині. На той час, там знаходилося фермерське господарство «Юпітер», власник якого займався виключно вирощуванням сільськогосподарських культур. Наполеглива родина, що вже мала проєкт, ризикнула і розпочала будівництво першого корівника, який був відкритий у грудні 2013 року.
«Будували ферми з нуля, згідно суворих європейських стандартів, – згадує Наталія, – під час будівництва було дуже важко і морально, і матеріально. Інколи навіть здавалося, що це нам не під силу. Проте, люди підтримали нас, і у результаті, все вдалося».
Вже в травні 2014 року з’явився доїльний зал, через 3 роки ферма поповнилася другим корівником та телятником. А згодом відкрився цех з виробництва молочних продуктів і корисних страв для всієї родини.
«Сьогодні ми – справжня команда з 42 чоловік, кожен з яких допомагає робити спільну справу – виготовлення якісних кормів з сировини, зібраної на власному полі, вирощування здорових телят та корів, отримання якісного і безпечного молока та, відповідно, натуральних молочних продуктів. Ми постійно вдосконалюємо нашу ферму для того, щоб ви могли смакувати високоякісне молоко екстра класу», – ділиться досвідом Наталія.
Для того, щоб отримувати найкращий продукт, тварин потрібно годувати корисними, безпечними кормами. З цією метою на власних полях ФГ «Юпітер» вирощує кукурудзу та люцерну, з яких виготовляє силос і сінаж, що є основою раціону. Комбікорм виготовляється також на фермі з перевіреного якісного зерна з додаванням необхідних мінералів та вітамінів. За якісне приготування й роздачу кормів відповідає сучасний кормозмішувач, який самостійно завантажується силосом, сінажом, сіном, а система автоматичної видачі комбікорму завантажує його згідно запрограмованої кількості. Така схема істотно зменшує вірогідність помилки. Кожна група корів та телят має власний раціон, складений згідно рекомендацій ветеринара і зоотехніка.
Уся продукція «Юпітера» постійно контролюється в лабораторії на відповідність вимогам до молока екстра-ґатунку (кількість мікроорганізмів, кількість соматичних клітин, точка замерзання, підтверджується відсутність антибіотиків, а також мікотоксинів, пестицидів, радіонуклідів та токсичних елементів) та на відповідність ДСТУ (Державний Стандарт України), за якими виготовляється молочна продукція. Штатний ветеринар ретельно стежить за здоров’ям тварин. Також, співробітники постійно намагаються забезпечити найкращі умови життя для усього поголів’я корів і телят. Комплексний підхід дозволяє забезпечити високу якість та безпечність молочної продукції для кожного споживача і надає право виробникам назвати основний продукт ферми молоком екстра ґатунку. Високу якість продукції підтверджує низка отриманих сертифікатів та нагород.
Сучасні європейські підходи фермерське господарство використовує не тільки в галузі вирощування тварин. Також, намагається тримати руку на пульсі у сфері прогресивних комп’ютерних технологій.
«Для ефективного управління фермою в сучасних умовах необхідні комп’ютери та інноваційне програмне забезпечення. Ми використовуємо в роботі програму “Dairy Plan” від одного з лідерів європейського ринку – GEA, – ділиться досвідом Наталія, – ця програма дозволяє автоматично відстежувати стан тварин, контролювати їх здоров’я та щоденні надої. Крім того, вона вміє будувати різноманітні графіки, що допомагає обрати правильне рішення і виконати дії, які зроблять тварин щасливішими, а молоко – кращим. Також ми використовуємо ці технології для контролю наших ресурсів, аналізу статистики та генетики».
Основну частину молока, яку отримують в господарстві, реалізують на молокопереробні заводи: «Данон» та ДП «Харківська Дитяча Молочна Кухня». Решту продукції продають у фірмовому магазині «Пані Юпітер» і використовують для виготовлення молочних продуктів власного виробництва.
Також, останнім часом, «Пані Юпітер» активно працює над тим, щоб порадувати клієнтів новинками на основі якісного молока власного виробництва, розширює асортимент твердих сирів, цільномолочної продукції, смаколиків та розробляє креативний дизайн кожного виробу.
«У цьому році, завдяки підтримці програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International, ми змогли розширити наш асортимент неймовірними солодкими новинками: ніжними, легкими ванільними глазурованими сирками, традиційним мурашником з хрусткого пісочного тіста і вершковим кремом на основі масла та вареного згущеного молока. Також, наші клієнти мали можливість скуштувати особливий Хотімлянский сирник, креативне святково-різдвяне, кокосове, імбирно-медове печиво та інші неймовірно смачні і красиві солодощі», – з радістю ділиться інформацією про новинки Наталія.
Є в асортименті господарства і великий вибір ексклюзивних крафтових сирів, які покликані приємно дивувати любителів вишуканих молочних продуктів. До прикладу, зелений сир з соком шпинату та васабі «Весняний подих», дивний сир з чорнилом каракатиці «Гросмейстер», ароматний сир з винною скоринкою «Шепіт монаха», витриманий більше 1,5 років «Хотімлянський» тощо.
Для того, щоб привити молоді любов до тварин, навчити азів здорового харчування, продемонструвати повний цикл виробництва молочної продукції, власники господарства активно проводять екскурсії з дегустацією для усіх бажаючих школярів та дорослих.
Також, у процесі роботи Наталія зрозуміла, що для того, щоб їхню продукцію мали можливість скуштувати мешканці інших регіонів України, важливо бути присутніми і у онлайн-форматі. Після виникнення ідеї створення інтернет-магазину, постало питання як краще налагодити роботу з клієнтами, приймати онлайн замовлення та отримувати платежі. Існувала й ще одна, вагома проблема, притаманна підприємствам, що працюють з крафтовою продукцією: оскільки голівки сиру на фермі формуються вручну, продукт має різну вагу, що значно ускладнює процес онлайн-оплати придбаного товару.
Упродовж цілого року Наталія шукала шляхи вирішення цієї проблеми. Вдалим рішенням стало навчання в Школі онлайн комерції, що проходила у серпні-жовтні 2021 за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО. Важливу і вичерпну інформацію вона отримала всього за дві години вебінару “Автоматизація при онлайн торгівлі та налаштування платіжних систем” у рамках проєкту.
“Завдяки пройденому навчанню, ми швидко знайшли шляхи розв’язання проблеми і вже майже остаточно втілили проєкт в життя, – розповідає Наталія, – це стало можливим завдяки впровадженню двохстадійної оплати Hold-Complete”. Я вже зробила перші кроки та запустила власний інтернет-магазин. Також у планах впровадження CRM-системи та чат-бота для автоматичної відповіді на поширені запитання наших клієнтів».
Власники фермерського господарства «Юпітер» сповнені оптимізму та нових ідей. У найближчих планах розширення виробництва кондитерських виробів, випічки, а також активний розвиток інтернет-магазину «Пані Юпітер» (panijupiter.com) у співпраці з іншими крафтовими виробниками, які вже входять до складу боксу SheFarms.
Нещодавно господарство розпочало співпрацю з проєктом «Кращі АГРО Практики для ММСП», і Наталія сподівається, що включення ФГ «Юпітер» до переліку демоферм України дозволить поширити досвід господарства та допоможе іншим фермерам знайти власний продукт та власний шлях активного розвитку.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!