Як удвічі зменшити втрати картоплі під час зберігання?
Багато українських фермерів вважають, що втрата 20-25% врожаю чи ваги картоплі під час зберігання у сховищі – це норма. Насправді, завдяки якісному обладнанню, контролю вологи і температур, втрати можна зменшити до 5-8%. Про те, як це зробити, в інтерв’ю EastFruit розповів Андрій Марущак, комерційний директор «ТОВ ВанДайк Технікс», міжнародної компанії, що спеціалізується на обладнанні для зберігання картоплі та овочів, повідомляє SEEDS.
– Після збору урожай потрібно якісно зберегти. На чому базуються основні правила зменшення втрат продукції при зберіганні в овочесховищах або картоплесховищах?
– По-перше, це розрахункова точність обладнання. Голландці провели наукове дослідження разом з інститутом Вагенінгена (аграрний інститут №1 в світі), відповідні дослідження і лягли в основу стандартів вентиляції при Х тиску залежно від кліматичної зони і системи зберігання. Усі світові компанії-постачальники розраховують обладнання відповідно до цих норм. Таким чином можна досить швидко і ефективно висушити продукт, а також знизити його температуру, відповідно до заданого алгоритму, за встановленими технологічними нормами. Втрати при зберіганні картоплі (або цибулі) за такими нормам за 6-8 місяців повинні складати не більше ніж 5-8%. При цьому зберігати продукцію можна як з системою охолодження, так і без. Алгоритми з правильною точністю розрахункового обладнання забезпечують мінімальні втрати при зберіганні. Нормальними серед багатьох українців вважаються втрати – 20-25%, що в перерахунку на великі обсяги продукції в довгостроковій перспективі призводить до збитків для фермерів. На 1000 тонн картоплі, ці втрати можуть скласти 250 тонн => 1.000.000 грн.
– Чи грають якусь роль в збереженні якісних характеристик продукції показники кліматичних факторів, тобто волога, вуглекислий газ, тепло і т.п.?
– Ми повинні забезпечити ідеальний клімат всередині замкнутого простору – в камері схову. Найважливіші фактори: відповідна температура і вологість. Все що ми можемо зробити – це надати інструмент, який при правильному використанні забезпечує ідеальний результат. На вміст речовин в замкнутому середовищі ми вплинути не можемо, хоча це найчастіше і не потрібно. Вуглекислий газ на зберігання картоплі не впливає суттєво. Виняток – бульби, призначені для картоплі фрі і чіпсів, оскільки при обсмажуванні вони темніють. На цибулю вуглекислий газ також не діє ніяк.
Що стосується вологи, то кожен продукт (картопля, цибуля, морква і т.д.) її виділяє при зберіганні. Відповідно, система автоматики стежить за тим, щоб в цибулі рівень вологи не піднімався. Це все закладено в самому голландському контролері: коли потрібно вентилювати зовнішнім або внутрішнім повітрям, коли включати або вимикати систему охолодження, коли потрібно опускати або піднімати температуру продукту або камери, а також її допустиме відхилення.
Якщо ми говоримо про зберігання картоплі фрі і картоплі на чіпси, то тут інша ситуація. Для якісного зберігання продукції при температурі +7 – + 9 ° C необхідна наявність датчика СО2 і зволожувачів. Наявність датчика СО2 забезпечує своєчасне зниження його рівня в камері схову. Тому, при заданому рівні відкриваються заслінки і вентиляція відбувається зовнішнім повітрям, тим самим провітрюючи камеру і видаляючи з неї СО2. Хоча цей процес можна налаштувати по годинах, але з датчиком набагато точніше. Він показує відповідну концентрацію, і коли показники виходять за межі встановленої норми – він спрацьовує за заданими параметрами. При стандартних умовах овочесховища за 6-8 місяців зберігання картоплі на переробку (виробництво чіпсів або картоплі фрі) при +7 +9 втрати становлять 10%. Наявність зволожувача дозволяє зменшити втрати на 1,5%.
– Що ще необхідно контролювати при зберіганні овочів, крім уже перерахованих характеристик?
– В першу чергу – запах. Це те, що не може проконтролювати ніяка автоматика. За правильним запахом можна визначити якість картоплі. Перевіркою повинен займатися оператор сховища, технолог, який відповідає за зберігання. Система дуже надійна і зробить все, що від неї залежить, виконає всі налаштування і абсолютно всі задані параметри, але проконтролювати запах і зовнішній вигляд – неможливо. Це один з ключових моментів.
– Яким же чином впливає швидкість і час охолодження на якість продукції, зокрема картоплі?
– Це головне питання. Картопля і цибуля погано витримують швидке охолодження з кількох причин. Якщо є мета охолодити картоплю до + 4 ° C за кілька годин, при внутрішній температурі бульби + 10 ° C – це стрес для культури. Виникає температурний шок, який буде відразу сприяти швидкому проростанню. З цибулею ситуація ще складніше – через наявність лусочок і шарів. Те ж саме відбувається при механічних пошкодженнях даних культур. Оптимальна температура охолодження – 0,5 ° С градуси за 24 години.
Якщо брати капусту, моркву, буряк, то важливо знизити температуру відразу ж при закладці в камеру зберігання. Тобто, система зберігання повинна бути настільки потужна, щоб за 24 години опустити температуру продукції з поля, наприклад від +20 / + 15 ° C до температури зберігання – + 1 ° C. Також при зберіганні капусти, моркви, буряка, рекомендується використовувати спеціальні повітроохолоджувачі, призначені для таких цілей (багато виробників мають лінійку агросеріі), щоб підтримувати високу вологість 95-98% і достатню циркуляцію повітря в камері схову. А ось зволожувачі в камерах зберігання моркви, буряка, капусти використовувати не рекомендується, оскільки це буде сприяти розмноженню сірої і білої гнилі. При температурі зберігання (моркви, буряка, капусти) +1 випаровування майже не відбувається, і, якщо ви видалили вологу з продукції (встановили невідповідне обладнання), то поліпшити ситуацію зволожувачами не вийде, це може привести до ще більших проблем під час тривалого зберігання.
З’явилися додаткові питання щодо зберігання картоплі та овочів?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com
Youtube та Підписуйтесь!