Завдяки гуміреактору українські фермери істотно заощаджують на обробках та добривах
Гуміреактор, цей саморобний компостер дозволяє економити на агрохімічних обробках та добривах до 30% коштів. Якщо ще 2-3 роки тому його будували лише ті, хто був готовий експериментувати, то сьогодні ця технологія для херсонських виноградарів та садівників здається абсолютно логічною.
Господар ОСГ “Павлівських” Михайло Михайлович постійно експериментує, тому зараз у більшості теплиць вирощуються одразу по декілька культур, наприклад, виноград, суниця садова, картопля та кріп. Крім цього у господарстві активно вирощуються інші ягідні культури: ожина, лохина та малина.
Тут гуміреактор знаходиться в теплиці та має вигляд туристичної перлини цього господарства. В середині компостера багато зелених обрізок винограду, тому з першого ж погляду стає зрозуміло, що робітники знають, куди нести сміття після обрізки.
“Якби не гуміреактор, тут була б гора у кілька десятків метрів заввишки”, – каже Михайло Павлівський та підкреслює, що таке швидке компостування стало можливим завдяки роботі мільярдів корисних мікроорганізмів. – Ми використовуємо роботу бактерій для власної користі. Вони перетравлюють рештки, а потім разом з поживним розчином потрапляють до субстрату та у прохолодний час піднімають його температуру в середньому на 20С вище, ніж у теплиці”.
SEEDS.org.ua за інформацією Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!