Заморозка ягід – крижаний спокій прибуткових садівників
Українські садівники, плануючи підвищити доходи від реалізації якісної плодовоягідної продукції, замислюються про її якісне зберігання.
Деякі з особливостей зберігання ягід, фруктів і овочів, в ексклюзивному інтерв’ю розповів Анатолій Богдан – директор фірми “Інсолар-Холод”, підприємства, яке вже не перший рік займається будівництвом холодильних установок для українських агровиробників.
– Чи повинна держава підтримувати садівників, зокрема компенсувати витрати на будівництво холодильників для фруктів в ягідних господарствах?
– Я думаю так. Холодильники, які ми будуємо під яблука – вони майже всі подаються на державну компенсацію. Вони досить місткі – від 1000 тонн.
Для лохини це може і дуже великий обсяг. Але в такому випадку краще, розділяти за обсягом і призначенням: один обсяг – для ягід, і інший для фруктів або овочів.
Наприклад, будівництво холодильників для зберігання 300 або навіть 500 тонн яблук не рентабельно. Ми не так давно прораховували РГС-ний холодильник для зберігання яблук. Його рентабельність починалася тільки з 800 тонн зберігання.
– Зараз садівники добиваються розширення держкомпенсації на будівництво невеликих холодильників від 50 до 500 тонн для зберігання черешні і лохини. Якщо держава погодиться, чи виросте попит на холодильники?
– Можливо. Хоча для багатьох не це головне. Вони кажуть: буде компенсація – це буде наш бонус. Але ми все одно його побудуємо, навіть без компенсації – нам це потрібно для виробництва.
Якщо говорити про ту ж лохину, в регульованому газовому середовищі (РГС) її можна зберігати 3-4 місяці. Якщо у виробника є такий холодильник – це великий плюс. Всі вже продали свою ягоду – а у тебе в запасі є ще три місяці для реалізації.
Поки все якісне йде на експорт. Що відправити не вдається – споживаємо в Україні.
Ось тільки наших виробників це поки не стосується. Не ті ще обсяги виробництва. Коли вони виростуть – тоді потрібно буде думати про зберігання, якість, пакування та маркетинг. Минулого року у них забрали всю ягоду, не було проблем з реалізацією, як з яблуками.
Яблука продають досі, і запаси рекордні за весь час існування незалежної України.
Хоча, пам’ятається, і у власників інтенсивних яблучних садів років 10 назад яблука скуповували ще під час цвітіння або зав’язі. Через рік-два виросте конкуренція і серед виробників лохини. Подивимося, що буде тоді.
Зазвичай конкуренція дає не тільки зниження ціни, а й підвищення якості. Думаю, тоді ягода буде більш якісною, ніж зараз. Поки ж все якісне йде на експорт. Що відправити не вдається – споживаємо в Україні.
– Лохина не сама “примхлива” ягода для заморозки?
– Самі “примхливі” малина і суниця садова (полуниця). Вони і щодо зберігання дуже проблематичні. Ці ягоди дуже м’які. Свіжі ягоди майже не зберігаються.
Найкраще зберігається червона смородина. У РГС її можна зберігати 8 місяців. Та ж смородина червона, чорна, лохина – їх добре і заморожувати і зберігати в свіжому вигляді.
Промислове холодильне обладнання також потребує обслуговування
– А чи не бувають “примхливими” самі холодильники?
– З холодильниками у нас зовсім інші, не технічні проблеми: люди будують холодильник на мільйон євро і більше, але бояться витратити на його обслуговування 5-10 тис. Гривень на місяць в період зберігання. Часто чую таке: але, все ж працює!
Після чого я наводжу ось який приклад: ви всі чоловіки, ви всі їздите на автомобілях. Масло міняєте, фільтри міняєте?
Чому ви вважаєте, що холодильники не потребують обслуговування? Промислове холодильне обладнання також потребує обслуговування.
Побутовий і промисловий холодильник – це дві величезні різниці. Так, щодо побутових холодильників жінок розбалували – ми вже давно їх не розморожуємо. Але промислові холодильники – це зовсім інша справа. Зовсім інший пристрій, що вимагає обслуговування, регулювань і спостереження за роботою (хоча б онлайн)
В Україні кооперативного руху не буде, напевно, ще дуже довго
– У яких холодильниках найкраще зберігати врожай невеликим виробникам?
– Так, і з цим є певні непорозуміння. Не всі розбираються в обсягах виробництва і як це відбувається. Наприклад кажуть: у мене 50 тонн буде, мені потрібен тунель для заморозки.
Я пояснюю: зрозумійте, вам тунель не потрібен, вам досить встановити статичну камеру. Там можна від кількох кілограмів до кількох тонн морозити. Ось це для малих виробників і рекомендується.
Але краще, звичайно ж, кооператив.
– Подейкують, що з кооперативами в Україні не все так просто. У чому тут проблеми?
– В Україні кооперативного руху не буде, напевно, ще дуже довго. Ще багато, напевно, пов’язують кооперативи з колгоспами. Потрібен зовсім інший підхід.
У Голландії, наприклад, все по-іншому – разом зберігають. Є список: скільки продукції знаходиться в камері кожного члена кооперативу. Наші ж кажуть: ми дерево на кордоні ділянок розділити не можемо, а ви говорите про холодильники…
Можна спробувати створити незалежний кооператив. Наймати туди людей для обслуговування. У тому числі і управлінців. Якщо віддати в управління комусь одному з кооперативу – знову ж можливі різні непорозуміння, а то і конфлікти.
Думаю, така форма співпраці як оренда холодильника буде вигідна всім.
Деякі свого часу пробували будувати холодильники, скуповувати продукцію і продавати. Але в цьому випадку можна і виграти і прогоріти. Є роки, коли продукція при збиранні врожаю дорожче, ніж після зберігання. Якщо ти не виробник – ти моментально прогориш.
Якщо ти виробник – зовсім інша ситуація. Якщо не зміг продати – розтягнув час реалізації за рахунок зберігання, продав товар, може і не по самій вигідною ціною. Але завдяки цьому є можливість працювати, хоча б, не в збиток.
Слідкуйте за нашими новинами у Facebook та Instagram
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!