За шість років миколаївський фермер вивів близько 300 власних сортів винограду
Шість років тому миколаївський фермер Руслан Панченко почав займатися виноградарством і на сьогоднішній день він обробляє більше 160 сортів винограду на 35 сотках землі. І ця територія – не межа. Як повідомляє Агроюг, вже придбана земля і розпочата закладка нового виноградника, що дозволить розширити межі господарства.
За словами Руслана, спочатку він керувався бажанням заробити на виноградарстві. Але одного разу в 2013 році він потрапив до Юрія Поповича – одного з найвідоміших виноградарів Миколаївщини. З тих пір Юрій Васильович навчив Руслана азам виноградарства, прищепив до цього заняття любов, що дало свої плоди вже через невеликий відрізок часу. На сьогоднішній день молодий виноградар має 164 сорти, а також близько 300 сортів власної селекції.
«Я в виноградарстві юніор. Я займаюся лише шостий рік. Вирощую, в основному, столові сорти. Вже на сьогоднішній день 164 сорти. Саме моїх близько 300 сортів, але вони не всі випускаються. Протягом як мінімум трьох років вони повинні проходити випробування і відбиратися за низкою критеріїв (масі, смаковими якостями, стійкості і т.ін.). На це все потрібен час», – ділиться Панченко.
Любов до винограду молодий фермер пояснює тим, що в роботі з цією культурою успіх напрацьовується роками, так як це багаторічні насадження.
«Я люблю культуру, до якої можна прикласти руки. Якщо це звичайна культура – томати, огірки – вони вирощуються на протязі сезону. Що стосується винограду, це багаторічні насадження. Його вирощують 5, 7, 20 років. І за сезон в цьому не досягти успіху, це те, що напрацьовується роками», – запевняє Руслан, а також додає, що виноград, до всього іншого, дуже пластична культура, яка практично не має відходів.
«Спочатку ми продаємо стиглу ягоду, потім продаємо саджанці посадкового матеріалу, а в зимовий час ми можемо займатися посадкою живців для вирощування. Тобто, весь час є робота», – розповідає він.
Для того, щоб отримати відчутний результат своєї роботи, необхідно також багато часу проводити безпосередньо на самих виноградниках. За словами Руслана Панченка, там він проводить мало не повноцінний робочий день – 6-7 годин.
«Роботи на винограднику завжди багато. Якщо брати технічний напрям на виноробство, то там роботи менше. З столовим же виноградом роботи набагато більше. У Миколаєві в кінці липня пройшли рясні дощі, і у деяких сортів винограду розірвало ягоду. Це набагато збільшило обсяг роботи і щодня ми витрачаємо набагато більше часу на видалення зіпсованих ягід», – ділиться фермер.
Поки що обсяг виробництва ферми Руслана невеликий, раз в два-три дні він здає виноград на ринки Миколаєва і завозить в ресторани міста. Крім цього, раз в п’ять днів до нього приїжджає мікроавтобус з Києва, який забирає виноград в столицю приватним особам.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!