За час війни виробництво в галузі тваринництва знизилося приблизно на 15% – фахівець
Наразі втрати товарного виробництва свиней в Україні через повномасштабне вторгнення росії оцінюються в 13-15%. До того ж, на 15% «просів» загальний обсяг виробництва молока. Про це заявив голова Всеукраїнської Аграрної Ради та засновник фонду SAVEUA Андрій Дикун, пише SEEDS.
«Поточні втрати товарного виробництва свиней оцінюються в 13−15%, тож річне виробництво свинини, імовірно, знизиться до 365−380 тис. тонн у забійному еквіваленті порівняно з 432 тис. тонн минулого року. За оцінками нашої асоціації «Свинарі України», на довоєнний рівень виробництва галузь може вийти вже через 1−2 роки. Аналогічні показники зниження ми бачимо і в молочному секторі. За оцінками Асоціації Виробників Молока (АВМ), обсяг втрат поголів’я в промисловому секторі на 1 вересня становив понад 50 тис. корів. Загальний обсяг виробництва молока за 8 місяців просів на -15% – до 5,1 млн т», – говорить фахівець, повідомляє agravery.com.
Читайте також: Які харчові продукти втратить світовий ринок через війну в Україні?
Проте, за його словами, попри значні втрати дійного поголів’я в промисловому секторі, виробництво молока від молочних ферм впало за час повномасштабної війни тільки на 7% (до 1,7 млн т) порівняно з минулорічними показниками. Втрати в особистому селянському господарстві значно вищі – понад 18,6% (до 3,4 млн т).
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram«До кінця року рівень постачання молока на переробку буде не нижче 2 млн т (минулого року 2,48 млн т), що буде достатньо для продовження роботи ринку. Все це можливо тільки за підтримки всіх галузей аграрного сектора зараз. Якщо підтримка не буде надана вчасно, ми можемо втратити весь сектор, особливо тваринницьку галузь», – говорить Андрій Дикун.
Youtube та Підписуйтесь!