З Криму до Черкас: фермери-переселенці виготовляють десятки елітних сортів сиру
Після анексії Криму родина підприємців перебралася у село на Черкащині і почала нову справу. Спочатку завели кіз, а нині виробляють понад 20 видів крафтових сирів.
Крім козячого, переробляють коров’яче молоко, яке купують у місцевих жителів Первомайського.
За тиждень сироварня переробляє 2 тонни молока. На сімейній сироварні виготовляють більш як два десятки крафтових видів сиру з козиного та коров’ячого молока.
Сир готують за французькими та італійськими технологіями, за принципом натурального сироваріння. Із нових заготовок за два тижні дозріє французький козиний сир кроттен.
“Козячий сир витриманий – має специфічний присмак горіхів, лісових трав, мускатного горіха. Те, що їла коза – те і присутнє в сирі, аромат. Сир – це як картина, а сировар – це художник”, – розмірковує співзасновниця сироварні Вікторія Бойправ.
Далі сири дозрівають. Господиня показує вже готові. Каже: не боїться експериментувати з рецептурою.
Так з’явилися “баварець” із темним пивом та травами, сир-журавлинка, “шамбала” з часником та сир копчений на меду.
SEEDS.org.ua за інформацією 5 каналу
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!