Як започаткувати невитратний і прибутковий бізнес на вирощуванні шипшини
В кооперативі “Горіх Причорномор’я” на Одещині вирощують шипшину на 5 га. Продають сушені та свіжі плоди, а тепер планують зайнятись ще й переробкою шипшини, встановивши сушильне обладнання. Про прибутковий бізнес на вирощуванні шипшини читайте на SEEDS.
Ціна продажу свіжої шипшини в 2017 році становила від 18 грн/кг, а однорідну партію сушеної можливо продати від 35 грн/кг, розповідає Павло Тулба, президент кооперативу.
Набагато дорожче коштує шкірка, фабрика з розфасування чаю готова купувати такий продукт від $5 за кілограм. Є попит з боку Nestle, Danone, а також фармацевтичних компаній.
Вирощування шипшини невитратне, її можна саджати на непридатних для традиційного землеробства землях, як то схили чи балки. Для висадки знадобиться 6 тис. саджанців на гектар, а плодоносити рослини починають на третій рік.
Ще один прибутковий напрямок переробки шипшини — це виготовлення олій. Такий бізнес особливо популярний серед європейських фермерів.
Одначе, навіть без переробки на шипшині можна виручити непогані гроші. Урожайність з одного куща складає 2-4 кг, отже при мінімальній ціні реалізації в 18 грн дохід (виручка) складе 216-432 тис.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!