Як виготовляють бортьовий мед?
До XIX століття всі українські бджолярі були бортниками. Комах утримували у колодах – бортях. У такий спосіб було досить незручно виробляти мед. Утім, у 1814 році українець Петро Прокопович створив перший у світі розбірний рамковий вулик. Це стало переломним моментом в історії бджільництва, дозволило наростити продуктивність цієї господарської діяльності. Попри це, традиції бортництва досі живі в Україні, а бортьовий мед – крафтовий продукт, який високо цінується, повідомляє SEEDS.
“Бортьовий мед диких бджіл – це мед “з колоди” – ексклюзивний продукт, виготовлений для справжніх поціновувачів старовинних традицій. Для виробництва бортьового меду в дерев’яну колоду, пристосовану для утримання бджіл, зазвичай у травні, поселяють рій, який знаходять у лісі або ловлять, за допомогою “пастки”. Ройова бджола має підвищену працездатність і енергію, швидко відбудовує стільники і заповнює їх медом”, – йдеться на сторінці Садиби “Знатний Мед”.
Ціни на мед зростають, як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку. Експорт же цього продукту, навпаки, зменшився майже удвічі.
“За підсумками 2021 року, експорт може становити близько 50 тис. тонн, що трохи більше 60% від показника попереднього року. Однією з основних причин скорочення експорту в 2021 році є підвищення цін та збільшення попиту на внутрішньому ринку України”, – зазначає співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.
Читайте також: Чому обсяги експорту меду зменшились майже вдвічі?
Хоча ціна експортованого меду за останні два роки помітно зросла (з 1,8 долара США у 2019 р. до 2,37 долара у 2021 р.), багато виробників орієнтуються на внутрішній ринок або роздрібні продажі.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!