Як тернополянка виготовляє вдома живу олію з льону, коноплі, чорного та білого кунжуту, гірчиці, розторопші, горіхів, чищеного соняшника, чорного кмину і кокосу
Анелія Сенчишена жителька м. Тернопіль захопилася виготовленням рослинної олії. Зараз вона виготовляє десять видів продукції. Про особливий смак, аромат та надзвичайну користь нерафінованої олії для здоров’я читайте детальніше на SEEDs.
В асортименті – десять видів олії
Попри те, що Анелія працює в банку, вона постійно цікавиться темою здорового харчування. У її сім’ї вже забули, якого смаку кетчуп та майонез, а смажені страви господиня давно замінила на тушковані. Півтора року тому у мовному вжитку тернопільської родини з’явилося нове словосполучення – «жива олія». Саме тоді Анелія й винесла на сімейну раду пропозицію виготовляти домашню рослинну олію.
“Це було якраз за місяць до народження нашої третьої дитини, – пригадує жінка. – Тоді я уже знала багато про олію холодного віджиму і не раз нею смакувала. Мою ідею радо підтримав чоловік і ми придбали спеціальний прес. Першою виготовили лляну олію. Спочатку робили її для себе і друзів. Та з кожним разом попит на продукцію зростав. Через півроку ми вже переробляли сім видів насіння”.
Нині у своїй домашній міні-олійниці, яка розмістилася у невеличкій кухні тернопільської квартири, Анелія виготовляє олію з льону, коноплі, чорного та білого кунжуту, гірчиці, розторопші, горіхів, чищеного соняшника, чорного кмину. А нещодавно цю «колекцію» поповнила ще й кокосова олія. При зберіганні в холодильнику вона нагадує смалець, а в теплі перетворюється на драглисту речовину.
Процес виробництва олії, за словами господині, нескладний, головне у цій справі – якісна сировина. За півтора року Анелія та Роман уже налагодили тісну співпрацю із гуртовими постачальниками та купляють лише перевірене якісне насіння.
Без обробки та фільтрації
“Наша олія – нерафінована холодного віджиму, – розповідає Анелія. – Це означає, що виготовлена вона з необробленого насіння за температури 36 градусів, тому що при вищих показниках олія втрачає корисні властивості. У процесі виготовлення вона не проходить обробки та фільтрації, відтак ми отримуємо якісний продукт. Першою ознакою не фільтрованої олії є наявність у ній незначного осаду”.
За словами господині, серед усього асортименту найбільш затребувана лляна олія. Завдяки вмісту величезної кількості вітамінів та мінералів, вона позитивно впливає на весь організм. Досить популярна конопляна олія, з кунжуту, соняшника. Часто замовляють горіхову та кокосову олію. Останню, до речі, вживають не лише в їжу, а й активно використовують в косметології. Хтось просить лише горіхову олію. Також користується попитом шрот, або клітковина – залишки насіння після вилучення з них олії. У результаті пресування вони мають вигляд пластівців, які після перемелювання перетворюються у борошно. Шрот додають у салати, каші, фруктові смузі та соки.
Світло погіршує якість
“Коли ми лише починали займатися цією справою, то люди переважно брали олію на пробу, замовляли з лікувальною метою чи для схуднення, – каже Анелія. – Утім, все ж таки, нерафіновану олію краще вживати в їжу. Дієтологи наголошують, що олія, яку приймають натще серце, забиває жовчні протоки. Тому нею ліпше заправляти салати і каші. Кокосову олію, приміром, я додаю до випічки, використовую у приготуванні цукерок із сухофруктів”.
Тим, хто бажає придбати рослинну нерафіновану олію, господиня обов’язково нагадує про умови її зберігання. Найменше, за її словами, «живе» лляна олія – не довше трьох місяців. Інші можна використовувати впродовж півроку. Зберігати домашню олію слід в холодильнику в темному скляному посуді.
SEEDs за матеріалами СільськийГосподарПлюс
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!