Як правильно прищеплювати дерева взимку
Навесні у кожного фермера і так дуже багато роботи, і не лише в саду. Тому, щоб хоч трохи розвантажити весняний період можна використовувати зимовий сезон для щеплення дерев. Основні правила читайте на SEEDS.
Способи зимового щеплення
Щеплення – спосіб з’єднання рослин (їх частин) для одержання єдиного організму, перенесення живця або бруньки однієї рослини на іншу, їх зрощення між собою. Та частина, на яку прищеплюють, називається підщепою, а та, від якої беруть держак — прищепою.
Щеплення вприклад (копуліровка) – простий спосіб щеплення, він застосовується, коли діаметр підщепи і прищепи збігається. Якщо ви хочете до осені наступного року отримати готові до посадки саджанці, кращий спосіб зимового щеплення – покращена копуліровка “з язичком”, коли для більшої міцності з’єднання на косих зрізах прищепи та підщепи роблять розщепи з утворенням язичків, щоб при з’єднанні компонентів вони заходили один за одного. Цю процедуру може опанувати кожен, повірте, нічого таємничого або складного в ній немає.
Вибір підщепи для щеплення
Готуватися до будь-якого щеплення потрібно заздалегідь. Спочатку необхідно придбати підщепу або виростити її самостійно.
Всі плодові дерева можна прищеплювати цим способом, однак є особливості. Зимове щеплення яблуні і груші добре приживається незалежно від сорту при дотриманні всіх правил і умов зберігання живців та підщепи. Приживлюваність зимового щеплення вишні залежить від сорту.
Заготівля підщеп для зимового щеплення
Щоб підготуватися до зимового щеплення, восени, в кінці жовтня – на початку листопада (залежно від того, яка осінь), викопують підщепу, присипають її вологим піском в полотняних мішках або ящиках і переносять у темне приміщення з температурою від 0 до +3°С. Це може бути підвал або яке-небудь приміщення, що використовується в якості холодильника. Протягом усього часу зберігання слідкують, щоб рослини перебували у вологому середовищі. Якщо зима сніжна, можна зберігати підщепу в спеціально підготовленій сніговій бурті – правда, при цьому необхідно вжити захисні заходи від псування рослин гризунами. В такому стані підщепа зберігається до лютого, коли приходить час проводити зимове щеплення.
Заготівля живців для щеплення
Живці для щеплення ви можете нарізати у власному саду, обмінятися з колекціонерами або придбати в спеціалізованих розплідниках або плодових садах наукових установ, де є колекції плодових рослин, з гарантією відповідності обраних сортів. Це можна робити вже в грудні. Слідкуйте за температурою повітря – під час зрізу живців вона не повинна бути нижче -10°С.
Щоб можна було вибрати здорові, не пошкоджені морозом щепи, необхідно заготовити кілька живців кожного сорту. Для збереження їх зв’язують у пучки, забезпечують етикетками із зазначенням породи і плодового дерева, загортають у поліетиленовий мішок і поміщають в те ж приміщення, де знаходяться підщепи.
Підготовка підщеп і живців до щеплення
За день до початку робіт внести підщепи в тепле приміщення. Перед щепленням їх потрібно промити і видалити всі пошкоджені частини коренів.
Живці для щеплення приносять зі сховища в день щеплення, у разі якщо вони заготовлені заздалегідь. Якщо їх нарізали у той же день, вони повинні зігрітися до кімнатної температури. Всі роботи можна робити на столі в теплому приміщенні.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!