Як правильно підготувати насіннєву картоплю до висаджування: етапи, що є запорукою високої врожайності в майбутньому
Якщо говорити про насіннєві бульби як біологічний об’єкт, то картопля, через її біохімічний склад та вміст вологи, є надзвичайно привабливою для багатьох шкідників та хвороб. Тому культура потребує особливої уваги під час підготовки до висаджування навесні, адже потрібно вибрати якісні, здорові бульби, дотримуватися технології глибини посадки, схеми висаджування та ін. Як це зробити правильно, в коментарі для SEEDS розповів Віктор Різник, представник компанії «Агріко Україна».
Сорти та якість насіння
«Господарствам, які планують закуповувати насіннєву картоплю, я б радив перш за все правильно обирати сорт, з точки зору його популярності, тобто потенційної можливості продати, а також з точки зору направленості (рання, пізня картопля, столові сорти, сорти для переробки на картоплю фрі та ін.). Крім того, важливо враховувати придатність до умов вирощування в конкретній місцевості. Лише за відповідності умов сорт може максимально продемонструвати свій потенціал», — зазначає Віктор Різник.
Неприпустимим є використання дрібної картоплі з товарного врожаю, говорить фахівець. Варто використовувати лише сертифікований матеріал, який пропонують ліцензовані виробники чи їх представники. Має бути не лише назва насіннєвої картоплі за фракціями, важлива наявність усіх необхідних сертифікатів.
Підготовка до висаджування
Зазвичай насіннєві бульби зберігаються при температурі +3 – 4 градуси Цельсія, але деякі сорти потребують вищих температур зберігання.
«Під час зберігання насіння перебуває у стані спокою. Набравши суму ефективних температур до весняного періоду, воно, залежно від сорту та температури зберігання, починає проростати. У процесі підготовки бульби до висаджування ці вертикальні ростки мають бути знищені. Відломлюючи їх, ми стимулюємо проростання бічних вічок та маємо більшу густину стеблестою у польових умовах, відповідно це дозволить мати вищий урожай», — говорить Віктор Різник.
Але потрібно бути обережними, оскільки деякі сорти (Арізона, Київський та ін.) не витримують обламування ростків, що може призвести до нерівномірних сходів у полі, говорить представник «Агріко Україна».
«У цьому випадку, за рахунок регуляції світла та температури під час зберігання, можна уповільнити процес проростання. Щоб ростки не зламувались, їхня довжина має бути до 1 сантиметра. Якщо висадити картоплю з такими ростками, можна пришвидшити період сходів на 7 – 10 днів та підвищити врожайність», — зазначає фахівець.
Метод підготовки залежить від сорту та від призначення картоплі. Для ранніх сортів використовується прогрівання та пророщування бульб на світлі. Росточки на такій картоплі утворюються міцні, тому вони не зламуються.
«Для промислового висаджування картоплі є два методи пророщування. Це попереднє пророщування, коли ми піддаємо картоплю тепловому удару, тобто поміщуємо бульби в темне приміщення і піднімаємо температуру на 15-20 градусів, утримуємо картоплю кілька днів. Так починають накльовуватися ростки. Потім ці бульби переносять на світло і вкладають у два-три шари, щоб вся картопля перебувала під сонячним чи штучним світлом. Такий метод дуже добре підходить для підготовки саме ранньої картоплі», — розповідає Віктор Різник.
Інший метод підходить для сортів пізньої та середньостиглої групи.
«Коли лише починають з’являтися перші ростки (білі вічка) ми переносимо поступово картоплю в приміщення з температурою близько 8 – 12 градусів, тобто не застосовуємо теплового шоку. При такій температурі бульби зберігають протягом 2 -3 тижнів перед висаджуванням. При цьому, залежно від умов, які складаються, ми регулюємо температуру. Наприклад, якщо весна холодна, то ми не підвищуємо температуру, щоб ростки були невеликими», — говорить фахівець.
«Ще одна порада: я не є прихильником розрізування бульби, коли велику картоплину розділяють на частини перед висаджуванням. При використанні такого методу існує величезна небезпека зараження бульб. Особливо це стосується менш стійких сортів картоплі. Цей метод широко застосовують в США та інших країнах. Але підходить він лише для великобульбових сортів, тому що серед сортів, які йдуть на переробку (картопля фрі) важко отримати бульби насіннєвої фракції. При цьому обробляють ту частину бульби, яку відрізали, дезінфікують, обробляють тальком чи іншими засобами», — зазначає представник компанії.
«Звичайно ж перед висаджуванням варто провести інспекцію бульб, відібрати хвору картоплю. Важливо також сортувати бульбу за розміром — робити розподіл на кілька фракцій: діаметром до 45 міліметрів та діаметром 45 – 60 міліметрів. Їх варто садити окремо. Це дає можливість правильно розрахувати густину посадки, щільність стеблестою і глибину висаджування», — говорить Віктор Різник.
Щодо показників стеблестою, то вони різні для різних сортів картоплі. Для товарної — це близько 140-160 тис. стебел на гектар, для чипсової — 180-200 тис. на гектар, розповідає фахівець.
Обробка та транспортування
«Якщо у фермерів є така можливість, перед висаджуванням картоплю бажано обробити інсектицидами для ґрунтових шкідників, а також фунгіцидами та іншими комплексами проти грибка та бактеріальних шкідників», — каже Віктор Різник.
За словами фахівця, важливо також не допустити перепаду температур та утворення конденсату при транспортуванні бульби, оскільки через це може зрости ризик зараження картоплі.
З питань співпраці з компанією «Агріко Україна» звертайтеся за тел.:
+38 044 528 61 08
+38(099)1000-454
+38(067)1000-454
e-mail: potato@agrico.com.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!