Як працюють українські винороби, та яке вино обирають українці?

0 347

Якщо ви думали, що виноробство в Україні розвивається лише на півдні (Одещина) та на Закарпатті, ми вас здивуємо — досить успішні виноробні працюють і в інших регіонах. Наприклад, у Вінницькій області вже протягом чотирьох років європейські, грузинські та власні крафтові сорти вин виробляє «Винний дім Гігінеішвілі‎»‎. Аліберне від цього виробника визнане найкращим в Україні. Якому вину надають перевагу українці та як розвивається виноробство в країні, в інтерв’ю для SEEDS розповів директор винного дому Олександр Дьяков.

— Чи важко в Україні відкрити виноробню? У 2018 році було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв», який спрощує oтримання ліцензії на мале виробництвo продукції виноробства. Чи покращило це стан справ у галузі?

— Облаштувати виноробню нескладно, а от отримати ліцензію достатньо важко. Навіть законодавчі зміни не на багато покращили ситуацію у галузі. У 2017 році ми отримали ліцензію, у 2018 переліцензувалися, і через бюрократичну тяганину це було дуже непросто.

— Де вирощується виноград для «Винного дому Гігінеішвілі‎»? Чи маєте власні виноградники?

— На Вінниччині заклали власний виноградник площею 16 гектарів, але він ще росте. Тому закуповуємо виноград у виробників з Одеської області. Виробляємо 50 тисяч літрів вина на рік. Ми плануємо розширюватися, але чекаємо сприятливіших ринкових умов, зокрема, закінчення пандемії.

— Ви пропонуєте як класичні європейські, так і грузинські вина, також є кілька унікальних сортів Вінницьке та Вінницька вежа. Це ваша розробка? З яких сортів винограду виробляють це вино?

— Вінницькі вина — це наша розробка, напівсолодкі купажовані вина, які виготовляємо з винограду сортів Каберне, Аліберне, Одеський чорний, Сапераві. Експериментуємо з тими сортами винограду, з яких виробляємо сухе вино, змішуємо в різних концентрація — 50 на 20, 50 на 30 та ін. Маємо власну лабораторію, де й проводимо такі експерименти з вином. Пропонуємо як невитримані напої, так і вина, витримані в дубових бочках.



— Якими своїми продуктами пишаєтесь найбільше?

— Пишаємося Аліберне з Одеського чорного винограду. Цього року під час Всеукраїнського дегустаційного конкурсу Odessa Wine & Spirit Awards наше Аліберне Reserve Limited Edition 2018 отримало золоту нагороду. Тобто Аліберне від «Винного дому Гігінеішвілі‎» визнали найкращим в Україні.

— Як вино знаходить шлях до покупця — через які канали продаєте свою продукцію?

— Постачаємо вино в магазини, торговельні мережі (наприклад, спеціалізована мережа WINETIME), ресторани, бари, готелі. На жаль, поки що продаємо продукцію лише в Україні, але найближчим часом плануємо вийти на європейський ринок. Час від часу беремо участь у різних міжнародних конкурсах. Наприклад, у Словаччині отримали «‎срібло»‎. Зараз хочемо представити наше вино у Франції, а навесні — в Англії, будемо брати участь в конкурсі у Лондоні.

— Яким цей рік був для виноробів? Чи достатньо добре вродив виноград?

— Вважаю цей рік достатньо вдалим. У середині літа та на початку осені було достатньо сонячно, кількість опадів не була надмірною. Сукупність цих факторів сприяла отриманню якісного врожаю винограду.

— Умови для виробництва винограду відрізняються залежно від регіону, клімату та ін. Чим українські вина відрізняються від грузинських чи французьких?

— Наші вина — це щось середнє між грузинськими та французькими. Грузинські більш насичені. В цій країні виробляють багато вин по-кахетинськи — це методика, коли сусло бродить разом з м’якоттю, кісточками, шкірками. Процес бродіння сусла проходить у квеврі (велика глиняна посудина). Українські ж вина більш схожі на європейські, але якість нашого винограду трохи «‎не дотягує» до того, який застосовують для виробництва французьких, іспанських вин. ‎ Ми не дуже виноградна країна.

— На які вина серед українських споживачів є найбільший попит? Чи змінилась культура споживання вина в країні протягом останніх років?

— Так, ситуація змінюється. Спостерігається дуже позитивна динаміка. Хоча, на жаль, українці все ще частіше обирають напівсолодкі вина. Утім, відсоток сухих вин у продажу поступово зростає. Зміни смаків споживачів відбуваються не так швидко, як хотілося б, але зрушення є.



— Чи працюєте у напрямку гастрономічного туризму? Проводите дегустації?

— Постійно організовуємо екскурсії на виробництво, влаштовуємо дегустації. До нас приїздять як українські, так й іноземні туристи, замовляють корпоративні екскурсії для різних компаній. також у цьому напрямку співпрацюємо з департаментом туризму Вінницької міської ради.

Для свого регіону, для Вінниччини, наше виробництво є досить незвичайним. Коли ми починали, мало хто вірив в успіх проекту, але, як показує досвід, все можна зробити.


Якщо ви виробник аграрної продукції та плануєте вийти на нові ринки, то Міжнародна конференція: «From Local to Global: суперфуди, технології, ринки» з циклу Збільшення прибутків агробізнесу – подія саме для вас. Конференція відбудеться 27 жовтня. Організатор події – агромедіа-агенція SAPIENZA за підтримки Київського контрактового ярмарку. Місце зустрічі: м. Київ, Міжнародний виставковий центр (Броварський проспект 15), виставка “AgroComplex 2021”. Початок о 12:00.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Зареєструватися можна тут


Алла Треус для SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!