Як отримувати великі врожаї більшу частину року: успішний приклад сімейної ферми Ольги Лялюк
Власниця ферми Ольга Лялюк розповіла про те, як ефективно організувати роботу господарства, щоб збирати врожаї практично весь рік. А також про те, чому невеликі ферми сімейного типу мають вищі шанси на успіх.
Збирати більше, довший період, швидше та з меншими зусиллями – це фантастика, яку вдалося втілити у життя талановитій фермерці Ользі Лялюк, пише BrandStory.
Такий конвеєр, як пояснила вона, потрібний насамперед для того, щоб сформувати постійний трудовий колектив з кваліфікованих кадрів, які б могли обслуговувати потреби ферми протягом всього року, та нівелювати ризик браку кадрів у піковий сезон. Крім того, це дозволяє тривалий період мати товар на продаж, що гарантує стабільні доходи господарству. Та найголовніше – вирощування кількох різновидів культур – це диверсифікація ризиків.
«Наша ціль – створити постійний колектив. Щоб ми протягом всього року щось виробляли, збирали, продавали й оплачували працю персоналу. У мене постійний колектив і роботи ведуться постійно. Крім того, я хотіла збільшити прибутки ферми, тому й обрала культури, що дають врожай одна за одною. Та найважливіше те, що такий підхід дозволяє диверсифікувати ризики. Наприклад, минулого року середня роздрібна ціна малини була нижче собівартості її збору. Вона стала нерентабельною. Тому, першу ягоду, що коштувала дорожче ми збирали, а потім, коли ціна обвалилась, ми її не збирали та перемикнулися на інші культури», – пояснила переваги такого підходу до господарювання власниця ферми.
Швидкість, гнучкість та сімейні цінності
За словами Ольги Лялюк, невеликі господарства мають одну вагому перевагу перед великими фермами, а саме – здатність швидко реагувати на зміни, адаптуватись до нових умов та міняти курс.
«Наприклад, маємо ситуацію, що вийшов новий сорт. То ми швидше перелаштуємось, випробуємо його, ніж велике господарство. Великому господарству значно важче змінити напрям, ми ж можемо швидко зреагувати на ринок. Так у нас було із новими сортами жимолості 2 роки тому. Крім того, ми маємо швидкий та прямий відгук від кінцевого споживача, що також дозволяє нам оперативно реагувати на зміну споживчих настроїв. Великі господарства здають на гурт чи заморозку, а контакту з кінцевим споживачем не мають. Я ж бачу очі людей, які куштують мою ягоду! Відповідно до відгуків споживачів миттєво модернізую своє господарство», – зауважила фермерка.
Однією з переваг господарства, на переконання Ольги Лялюк є те, що це ферма сімейного типу.
«Я працюю зі своїм чоловіком, батьками та дітьми. І успіх такого способу полягає в тому, що кожен чітко знає за який напрям роботи відповідає. Я – головний натхненник: я генерую ідеї, контролюю їх виконання і досліджую нові технології. Тато в мене відповідає за механізацію обробки, агрегати. Мама займається продажами, а чоловік – монтує системи поливу. Саме в цьому наша перевага. Фірми, які працюють десятиліттями, засновані якраз на сімейних традиціях, сімейній власності», – поділилася поглядами власниця господарства.
Курс на інновації: електромобіль, пропольник та дослідження
Не цураються та активно використовують на фермі Ольги Лялюк й інноваційні технології. Найкращим рішенням власниця вважає використання електромобіля для збору врожаїв.
«Найліпший наш технологічний девайс – це електромобіль для автоматизації збору врожаю. Людина, яка їздить та збирає, наприклад, суницю, працює у 2 рази швидше. Тестували ми цю машинку й при висадці розсади й результати показали, що посадка пришвидшилась на 30%. Та найприємніше те, що люди мають кращі умови для праці – робітники не перегріваються, менше виснажуються, а відтак зростає продуктивність їхньої праці», – розповіла фермерка.
Як додала вона, машинку ще тестуватимуть на різних технологічних операціях наступного року.
Інша цікава розробка, якою користуються у господарстві Ольги Лялюк – це машина-пропольник.
«Використання ручного пропольника дуже трудомістке, тому ми вмонтували у нього електричне колесо, яке фактично і виконує всю роботу. Людина лише керує цим пристроєм», – пояснила вона.
Власниця ферми переконана, що чим більше процесів буде механізовано, тим кращими будуть результати роботи господарства та умови праці його співробітників.
Крім того, на фермі пані Ольги постійно тестують нові сорти та культури. Ольга Лялюк переконана, що це насамперед дозволяє краще відповідати потребам покупця, а по друге розширює можливості для роботи ферми, передусім шляхом розширення сезону.
«Ми постійно апробовуємо нові сорти, нові культури, адже хочеться, щоб покупець отримав найкращу продукцію – плоди найкрупніших, найсолодших, найвитриваліших та найбільш хворобостійких сортів. Адже селекція не зупиняється. Постійно щось змінюється. До прикладу, нещодавно з’явились ремонтантна ожина, яку можна збирати або рано навесні, або пізньої осені. Нові сорти розширюють можливості – можна розширювати сезон. Так, вже зараз ми можемо збирати суницю протягом 6-7 місяців року», – уточнила фермерка.
У планах в Ольги Лялюк також встановлення системи обігріву й охолодження у теплицях за допомогою геотермальних насосів.
Навчання на помилках
«Проект Best Agro дуже цікавий. На теренах нашого регіону, це чи не перший проект, який стосується фермерів. Я ділюся тут своїми новаціями, очікуваннями, думками. Сподіваюсь, що інші фермери долучатимуться до нього та розповідатимуть свої секрети. А це дасть змогу всім нам побудувати більш ефективні та конкурентоздатні господарства. Та особливо ціно – мати можливість вчитись на помилках інших, адже негативний досвід завжди більш корисний та показовий, аніж успіхи», – наголосила Ольга Лялюк.
Господарство Ольги Лялюк – це чудовий приклад невеликої, інноваційної та успішної ферми майбутнього, яка змогла налагодити робочі процеси таким чином, щоб ефективно працювати протягом усього року.
Youtube та Підписуйтесь!