Ягідні ідеї для бізнесу: шипшина плюс актинідія

0 2 734

За останнє десятиліття споживання ягід в Європі значно збільшилося. Торгові мережі змагаються в пропозиціях незвичайних і корисних ягід, щоб залучити споживачів, серед яких все більше прихильників здорового способу життя. Пошук нових смачних і корисних рослин, за допомогою яких вдасться розширити асортимент на ринку фруктів і овочів – один з найбільш важливих напрямків досліджень в галузі садівництва в світі. Перевага віддається культурам, що характеризуються високими дієтичними і здоровими цінностями і, звичайно, добре підходять для грунтових і кліматичних умов регіону. А фермери, зрозуміло, звертають увагу на рентабельність культур.

Actinidia arguta, яку в різних країнах величають як киває, ківіб, витривалий ківі, ківібрері або міні-ківі, прекрасно відповідає всім цим вимогам.
Ще одна ідея – стара  добра шипшина.

Міні-ківі – максі-доходи
Ці ягоди зовні схожі на виноград, а в розрізі їх малюнок нагадує райдужну оболонку ока. Маленькі зелені лисі ківі вагою 5-15 грамів – це актинідія аргута.
Ще 10 років тому і в Європі мало хто знав, що таке актинідія аргута. А минулої осені завдяки компанії «Чорноморський альянс» зелені ароматні ягоди з’явилися на полицях українських супермаркетів. Новий фрукт коштує недешево, чим і залучає виробників в усьому світі.
Французька фруктова компанія Primland, що має плантації актинідії в Чилі, Португалії, Франції, в 2012 році інвестувала в вирощування міні-ківі в Україні. Тепер в Біляївському районі Одеської області на території понад 16 га підприємство «Чорноморський альянс» культивує дивовижну ягоду і відправляє її на експорт до Європи під торговою маркою Nergi. 125-грамова упаковка ягід коштує трохи більше 1 євро. За рахунок вирощування в різних кліматичних зонах Primland має можливість поставляти в мережі супермаркетів свою незвичайну продукцію протягом тривалого періоду. Ця тактика дозволяє не тільки дати ягоду на пробу, а й задовольнити потребу, що виникла.

В Одесі міні-ківі починають збирати в другій декаді вересня. Головним критерієм для початку збору плодів є вміст цукру в ягоді за шкалою Брикса. Починати збір треба, коли даний показник досягає 6-7 ° Вх. У цей момент ягоди ще тверді і в холодильній камері будуть зберігати свіжість близько місяця. Одеська плантація – молода, і обсяги врожаю поки невеликі. У той же час у Франції виробники збирають 12-18 тонн з гектара. Кілька арифметичних дій – і цифри говорять самі за себе. Вирощування актинідії може бути дуже вигідним і для дрібних виробників. За даними провідного європейського порталу про індустрію свіжих овочів і фруктів www.freshplaza.com/, при поточних оптових цінах на міні-ківі в Європі потенційний дохід з 1 гектара на плодоносній плантації може досягати 1,5 млн грн. Відразу обмовимося, що «Чорноморський альянс» підписав угоду про нерозповсюдження посадкового матеріалу. Але в Україні купити саджанці актинідії – вже не проблема.

Досвід роботи «Чорноморський альянсу» цінний тим, що показує нам: вирощувати актинідію в Україні можна. Це морозостійка рослина, яка спочатку вирощувалася в Сибіру, ​​Японії та Маньчжурії. Ягоди демонструють хороші врожаї в холодних регіонах. Селекція зробила актинідію більш довговічною і надзвичайно стійкою до хвороб і шкідників. Так, міні-ківі можуть витримувати мороз взимку, але навесні, коли з’являються бруньки, рослині протипоказані низькі температури. Актинідія чутлива до весняного зниження температури: всього-то -2 ° С – і молоді пагони гинуть. Захистити рослину можна дощуванням – збільшити обсяги виробництва водою зверху. Таку технологію радять бельгійські агрономи. Між іншим, саме бельгійці є засновниками промислового вирощування актинідії в Європі. Їх досвіду можна довіряти.

До речі, міні-ківі – справжня вітамінна «бомба». Вони характеризуються високим вмістом вітаміну С: в 2 рази більше, ніж у лимона, і в 50 разів більше, ніж у яблук. Ківі містить близько 300 проміле поліфенолів, які відомі як потужні антиоксиданти. Вони допомагають боротися з ушкодженнями клітин, які завдають вільні радикали. Завдяки цій захисної функції клітини отримують захист від окислення і старіння.

Ароматні, кисло-солодкі на смак ягоди, без ворсинок – помив і з’їв. У ресторанах міні-ківі застосовують при виготовленні десертів і закусок. Втім, актинідія прекрасно поєднується з морепродуктами, білою рибою і курячим м’ясом. А неповторний смак варення з актинідії прикрасить будь-який десерт.

Помилкова ягода з очевидною вигодою
Чи не ягода, а мрія для виробника. Чи не пошкоджується при механічному зборі врожаю, не стікає, не потребує охолодження після збору, і на ягідному ринку в такому великому дефіциті, що ні покупець, а виробник диктує ціну на свій товар. І це все – шипшина.
Ще кілька років тому промислові плантації шипшини в Україні не зустрічалися. Шипшина «приходила» з лісів. Завзяті збирачі грибів та ягід «полювали» і за шипшиною, здавали на заготівельні точки, а ті вже перепродували фармацевтичним компаніям, виробникам чаїв і так далі. Відтік робочої сили в Польщу і Чехію спустошив ринок шипшини. Його просто нікому збирати.
Павло Тулба, керівник кооперативу «Горіх Причорномор’я», одним з перших став вирощувати шипшину в промислових масштабах, причому на землях, непридатних для сільського господарства в Біляївському районі Одеської області.

На одному гектарі розташовані 6600 кущів. При хорошому поливі отримують 2 кг свіжих ягід шипшини з куща. В Україні 1 кг свіжої шипшини можна продати заготівельникам за ціною 2 долари, а сушеної – за 1 долар. Ціна, як правило, визначається ринком, заготівельники аналізують обсяги і ціни польських і чилійських поставок.

Чому свіжа шипшина коштує дорожче сушеної? Справа в тому, що в Польщі зі свіжої ягоди виготовляють сироп для популярної настоянки від ревматизму. Свіжу шипшину заморожують, в міру необхідності варять з неї сироп. І якщо заготівельники бачать, що не можуть виконати контракт, підписаний з польським заводом, то ціни на шипшина злітають.
«Український ринок формується двома великими компаніями. Це житомирські «Ліктрави» та «Сумифітопром». У фармацевтичній промисловості України з шипшини готують «Холосас». Крім того, шипшину розбивають на шкірку і насіння, з насіння роблять масло, шкірку використовують для приготування чаїв. Мінімальне споживання двох цих підприємств становить 1000 тонн. Вони готові працювати за 50-відсотковою передоплатою з розрахунку 1 долар за 1 кілограм. Зрозумілі, прямі канали збуту. На ринку дефіцит шипшини, і виробник може сам вибирати, кому продавати, – говорить Павло Тулба. – По мінімуму з 1 гектара можна отримати 6 тонн сухої шипшини, а це 6000 доларів з гектара. Для нішевої культури – хороший результат!».

Які вкладення? Якщо це бізнес на шипшині, то повинні бути крапельне зрошення, система харчування, аналіз грунту, листя, щоб розуміти, що відбувається. Павло Тулба вважає такий підхід правильним, але собівартість такого «свята» може доходити до 15 000 у.о. на гектарі. «Горіх Причорномор’я» вирощує шипшину методом зеленого живцювання: зрізають гілку і укорінюють в теплиці. Шипшина виходить сортовою, призначеною для механічного прибирання. Гілку з кореневою системою продають в роздріб за 25 грн, оптом – по 15 грн. Саджанці шипшини з насіння можна придбати по 3-8 грн, однак вони пізніше вступають в плодоношення – тільки на п’ятий – сьомий рік.
Схема посадки – через 3 м, міжряддя – півметра. На такий плантації можна зрізати гілки механічним способом, а раз в п’ять років – під корінь, щоб кущі оновилися. Прибирання теж механізоване. Причіпний комбайн з двома щітками в день може зібрати урожай з ділянки 5-6 га. Якщо немає крапельного зрошення та механічної обробки, то кущі краще садити рідше. Урожай з 1 га шипшини можна висушити і на горищі, температура сушіння не повинна перевищувати 60 ° С, інакше загине вітамін С. За великим рахунком, шипшина – не малина, «прощає» багато промахів.
Помилкову ягоду активно експортують в різні країни Європи, і попит на неї зростає з кожним роком. Зараз є величезний інтерес до органічного шипшині, ціна на яку ще вище. Німці, наприклад, використовують корінь шипшини для віскі. У Болгарії шипшину вирощують для квіток: з них роблять ефірне масло. Велика компанія в Данії має 80 га шипшини і експортує продукцію в Австралію. Великі промислові плантації шипшини є в Чилі, продуктивність – 8000 тонн на рік. Китайці більше вживають глоду, вона багатша вітаміном С. Виробники чаїв у всіх країнах на ура забирають шкірку шипшини.
Шипшина прекрасно знайомий українським споживачам як джерело вітамінів і мікроелементів, яке здавна використовується в народній медицині.

Наталя Рубан, Агроиндустрия

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!