На початку осені, аграрії почнуть готуватися до врожаю наступного року. В чому полягають основні етапи цієї підготовки розповіла завідуюча лабораторії екологічної безпеки земель, якості продукції та довкілля Інституту охорони ґрунтів України Ольга Дмитренко.
– Що має значення для збору гарного врожаю?
– Має значення абсолютно все. Почнемо з посівного матеріалу. Посівний матеріал має бути якісним, якщо ми посіємо хворе зерно, то в майбутньому підприємець втрачає 20% врожаю відразу. Якщо це зерно “супереліта”, “еліта”, або перша репродукція, то завдяки потенціалу та потужності цього зерна у аграрія буде висока врожайність. Адже це новий сорт.
Також потрібно звернути свою увагу на технологію внесення. Для кожної рослини є своя технологія, яку потрібно знати. Правильно посіяти зерно, пропорційно внести добриво, яке потребує рослина, а це може бути і 90, і 125 кг/га. І це дійсно дасть результат.
– Як впливають погодні умови на врожай?
– Погодні умови є невід’ємною частиною гарного врожаю. Наприклад, в цьому році для озимини були чудові погодні умови. Була затяжна весна, були затяжні дощі, для озимини це був хороший старт. Кожен вегетаційний період займає 5-7 днів, в 2019 році все було поступово та вегетаційний період подовжився ще на декілька днів. За рахунок цього краще ріс сам колосок і окрім основного стебла, було не 2 побічних, а можна було спостерігати і 5, і 7. Це вже означає, що можна зібрати більше продукції.
– Як внесення мінеральних добрив впливає на урожай?
– Щоб внести добрива, потрібно знати їх якість. Розумний фермер робить спочатку так: перед тим, як закупити будь-яке добриво, він перевіряє їх якісні показники. Якщо якісні показники відповідають сертифікату якості, який їм надали підприємці (реалізатори чи виробники добрив), то проблем в майбутньому не буде.
Аграрій надалі вносить ту кількість, яку йому потрібно на запланований врожай. Зокрема, фермер вносить аміачну воду. Згідно сертифікату якості там аміаку 25%, але насправді 5%. Потрібно відчувати різницю. Скільки потрібно внести тонн при такому розкладі, скільки тонн – при іншому.
…мінеральні добрива, органічні добрива – все це є запорукою високого врожаю…
Так само фермер своєї ділянки чітко розуміє, що він може програмувати або забезпечити врожайність культури на певний урожай. Після цього зазвичай відбувається нехватка врожаю. Тому я б все таки рекомендувала обов’язково перевіряти якість добрив.
– Як краще вносити добрива та коли це слід робити?
– Краще робити в осінній період під закладку врожаю. Додавати фосфорні добрива, азотні добрива, щоб вони в хорошому стані кущіння увійшли в зиму. Якщо це не зробити, то буде недоброякісна зимостійкість озимих культур, також не буде сахарів для того, щоб перезимувати. За таких умов можна втратити 20% врожаю.
При таких умовах, весною потрібно буде пересіювати ці ділянки яриною, а це погіршує якість насіння. Це вже буде фуражне насіння. Взагалі, стосовно добрив багато різних нюансів. Коли чітко знаєш склад мінерального добрива, його якісні показники, то все чітко планується. Вносять ту кількість, яку потрібно для рослини, вона перезимувала, а весною знову вносять мінеральне підживлення.
Мінеральні добрива, органічні добрива – все це є запорукою високого врожаю. Якщо власник дбає про свій врожай, то він почне готуватись вже зараз. Спочатку, під основний обробіток, під оранку, або під дискування він внесе органічне добриво, потім подискує та перед самою сівбою внесе мінеральне добриво. Це буде для нього запорукою майбутнього гарного врожаю.
SEEDS.org.ua за інформацією AgriGator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!