Створення генномодифікованих продуктів – не знахідка вчених, а природний процес. Виявилося, що лохина, хміль, чай і навіть арахіс відносяться до природних генетично модифікованим культур (ГМО).
До трансгенних рослин належать ті, в чиї геноми потрапили гени стороннього організму – бактерії або гриба, пояснили вчені інституту молекулярної біології рослин в Страсбурзі і Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ).
Наприклад, відзначають вчені, є певний тип бактерій – агробактерії, які можуть направляти фрагменти своєї ДНК в клітини рослин. Це призводить до утворення пухлин на коренях або стеблах. Рослина від цього страждає, а бактерії харчуються речовинами, які утворилися в наростах.
Тютюн і солодка картопля закріпили в своїх ДНК ділянки, що належать агробактеріям, і передають їх з покоління в покоління. Після дослідження, проведеного вченими Страсбурга і Петербурга, список таких рослин значно розширився.
“Природно-трансгенним виявився культурний арахіс, хміль, рослина гуава, яка активно вживається в їжу в тропічних районах. Рослина трема, яку використовують для приготування васабі, також рід, до якого належить волоський горіх.
Суринамська вишня, чай, представники роду вакциніум – всім нам відома журавлина, брусниця, лохина, чорниця – природні ГМО”, – повідомила професор кафедри генетики та біотехнології СПбГУ Тетяна Матвєєва.
Вчені проводили дослідження понад три роки і проаналізували геноми 631 рослини. Вивчення природно-трансгенних рослин допоможе оцінити наслідки поширення ГМО-культур і зрозуміти, що буде з трансгенними рослинами, створеними людиною, через 10 років і через сторіччя.
SEEDS.org.ua за інформацією nauka.tass.ru
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!
Яка несусвітня безграмотність та безпросвітність даного т.зв. “професора” п. Матвєєвої, яка ше до того і вважає себе генетиком!?! Подібних безглуздостей важко знайти, навіть, на найбільш бульварних ресурсах, які згадують питання, пов’язані з ГМО. як генетик, можу засвідчити: жодних наукових доказів подібної “ахінеї” не існує. Я би взагалі оцінив би дану інформацію, як фейк, або недоречний розіграш, якби не прізвище та ще й фах такого “професора”.
Это все похоже на около научные спекуляции с целью оправдания искусственного создания ГМО. Если рассматривать с этой точки зрения, то все высшие организмы – это ГМО. Даже человек, в геноме которого присутствуют гены ретровирусов и архебактерий. Уже доказана связь органов человека (и всех животных) с различными древнейшими микроорганизмами. В ЖКТ человека (и животных) существует биопленка из множества различных микроорганизмов. Доказан горизонтальный обмен генов между микроорганизмами в ЖКТ. И эти гены попадаю в геном человека.