Вівсяний корінь – унікальний за смаком конкурент картоплі на українських городах
Вівсяний корінь в країнах Північної Америки та в Європі вже давно вирощують в промислових масштабах. І недарма – його коренеплоди мають смак, який нагадує устриці, тому цю рослину ще називають “устричним корінцем”, пише SEEDS.
На території України вівсяний корінь малопоширений як промислова культура – більшість знають її, як бур’ян. Однак мало хто знає про корисні властивості рослини, хоча саме в Україні вівсяний корінь росте дуже добре. Він невимогливий до складу грунту, посухостійкий, холодостійкий.
До того ж насіння вівсяного кореня можна знайти в онлайн-магазинах. Та й коштує воно не особливо дорого – від 5 гривень.
От тільки сортів вівсяного кореня існує небагато. У низці країн користується попитом сорт Мамонт, а в Україні – сорт Поляна.
Зустрічається вівсяний корінь і в дикій природі. Зокрема в Європі. Ботаніки називають цю рослину козлобородником.
Чому козлобородник називають вівсяним коренем? А тому, що насіння рослини за формою нагадує насіння вівса. Насини, дозрівши, розлітаються на “парашутах” туди, куди подме вітер. Крім насіння у козлобородника ще й листя схоже на листя вівса, хоч і покрите сивим нальотом.
Вівсяний корінь близький родич кульбаб, в кінці цвітіння у нього утворюються такі ж пухнасті голівки з насінинами-парашутиками. Квіти нагадують віночки цикорію, тільки за кольором вони не блакитні, а бузкові.
Вівсяний корінь – холодостійка рослина, насіння проростає за температури + З… +5 °С, тому висівають її рано, в кінці квітня – початку травня (чим раніше посієте, тим дружнішими будуть сходи) на глибині 2 см.
Є одне “але” – вівсяний корінь погано реагує на внесення свіжого гною, тоді коренеплід дозріватиме грубим і жорстким.
Однак вівсяний корінь добре зберігається, подібно до інших коренеплодів. Зберігають його в ящиках з піском, подібно до моркви і буряка.
У їжу вживають саме коренеплоди вівсяного кореня. З них готують пюре, гарніри до других страв, додають до супів. За смаком м’якоть коренеплоду вівсяного кореня нагадує рибу або устриці.
Особливо смачний підморожений коренеплід.
Також коренеплоди вівсяного кореня смажать, варять і тушкують, подібно картоплі. При варінні в солоній воді гіркий присмак сирого кореня пропадає.
З мелених висушених і підсмажених коренеплодів вівсяного кореня виходить смачний кавовий напій.
Молоде листя вівсяного кореня можна додавати в овочеві салати – вони надають страві гостроту і пікантність.
Овоч цей містить інулін, який добре нормалізує обмін речовин і особливо корисний при цукровому діабеті. Крім того, вівсяний корінь збуджує апетит, а також використовується як жовчогінний засіб.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!