Вівчар з Коломиї єдиний в Україні виробляє сиров’ялену баранину – аналог славетного хамона

0 856

Василь Стефурак в рідній Коломиї досяг чималих успіхів селекціонуючи овець – акліматизував європейських тварин і вивів власну породу для проживання в українських Карпатах. Пан Василь – голова ГО “Асоціація вівчарів”,  а ще він єдиний в Україні хто робить сиров’ялену баранину – аналог свинячого хамона.  

“Власне, самим рецептом зі мною люб’язно поділився австрійський фермер під час навчання в Австрії. Це фамільний рецепт, якому сотні років.

Відкрию деякий секрет, на приготування сиров’яленої баранини потрібно 3 місяці, додаючи тільки натуральні інгрідієнти.

Пару сотень років тому хімії не було. І мої вівці харчуються тільки травою, отже мій аналог хамона відповідає старовинному австрійському рецепту. Зараз я розпочинаю роботу з молоком та сиром, а до цього займався тільки м’ясом”, – розповів вівчар з Коломиї.

“Загалом я тримаю кілька десятків порід. Та зокрема найекзотичніших. Бував в інших країнах, вивчав їхню специфіку…  Після 10 років експерементів дійшов до простого висновку, що у світі існує 2 породи овець: м’ясо-молочна і молочно-м’ясна.

Якщо це м’ясна вівця, то вона мусить мати трохи молока, щоб було чим плекати ягнят. Якщо ж це молочна вівця, то барани цієї породи мають мати м’ясо, (при народженні родиться 50% ягничок і 50% баранчиків). Якщо ці барани матимуть шкіру та кості, куди їх подіти?

Шерсть в наших кліматичних умовах має бути, і якщо вона є,  то повинна бути тонкорунна і давати  додану вартість.

Є моменти над якими я зараз працюю – це статевий диморфізм. Я хочу, щоб вівці були середнього розміру (до 100 кг молочного напрямку), а барани великі і м’ясні – під 200 кг.”, – каже Василь Стефурак.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією АgroNews

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!