Виробникам потрібно вкладати кошти не стільки в зберігання, як в реструктуризацію насаджень – Леонід Макаренко
У Новоселицькому районі Чернівецької області успішно працює і розвивається, впроваджуючи нові європейські технології, фермерське господарство «Макосад». Глава сімейного бізнесу, Леонід Юрійович Макаренко, є садівником в третьому поколінні. Все почалося 15 років тому з 35 соток яблучного саду. Сьогодні це 80 гектар насаджень, з яких збирають 70-80 тонн врожаю яблука за сезон.
Головною помилкою на початку своєї фермерської діяльності Леонід Макаренко вважає посадку напівінтенсивного і екстенсивних садів. Сьогодні старий сад доводиться викорчовувати, а на його місце висаджувати нові сорти: «Краще посадити 1 га самого інтенсивного саду, ніж 5 га екстенсивного. Коли ми починали, як і більшість садівників, думали гектарами, а не тоннами. Потрібно було робити навпаки, адже можна мати 500 га, а яблука зібрати менше ніж з 50 га», – коментує фермер.
Спочатку Леонід узяв на озброєння модель польського садівництва і висаджував сорти: Fuji, Red Delicious та інші. Але виявилося, що в Польщі це яблуко не встигає дозрівати. З такою ж проблемою довелося зіткнутися і Леоніду. Тепер орієнтується на Італію, адже клімат Буковини, де знаходяться яблучні сади сім’ї Макаренко, схожий на італійський, що дозволяє експериментувати з сортами: «Зараз ми замовляємо саджанці з Італії, а старий сад розкорчовуємо. Це болюче рішення, але іншого шляху немає. Ми приходимо до колапсу з тими сортами, які саджали раніше. В Італії ростуть ті ж сорти, які можуть рости і у нас», – коментує фермер.
Господарство починає продавати яблуко переважно з Нового року. Зберігають продукцію в холодильних установках ємністю до 3 тис. тонн. Минулий рік для фермера виявився прибутковим – 90% продукції вирушило на експорт. З покупкою сортувальної лінії вдалося налагодити поставки буковинського яблука в Білорусію, Молдову, Швецію, Францію, Лівію, Ірак, Грецію, Іспанію. «За яблуко Гала, на зовнішньому ринку пропонують (€ 0,50-0,55), і це без упаковки . На внутрішньому ринку, таке ж яблуко продають по 4-5 грн. ($ 0,18). Різниця в ціні і до вимог до якості продукції. Експорт став можливий у зв’язку з покупкою сортувальної лінії, потужністю 10 тонн на годину. Вона сортує яблуко за кольором і масі», – розповідає Леонід.
Глава господарства «Макосад» зазначив, що якщо 10 років тому для нього була проблема виростити достатню кількість яблука, то сьогодні вектор змістився на реалізацію продукції. Порятунок українського яблучного бізнесу він бачить тільки в експорті, в орієнтації на такі країни як Індія, Єгипет та інші країни ближнього і далекого Сходу.
Фермер акцентував увагу на тому, що цей рік буде важким для багатьох українських виробників: «Росія – це втрачений ринок, про який не варто шкодувати. У Молдові вже зараз проблеми з диверсифікацією ринків реалізації, так як вони були зав’язані на російському ринку. Сьогодні нашим виробникам потрібно вкладати кошти не стільки в зберігання, скільки в реструктуризацію насаджень. Вирощувати сорти яблук, які актуальні і затребувані на потенційних і перспективних для нас ринках».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!