Вільна ніша: як фермер Валерій Подільський започаткував вирощування кубічних кавунів в Україні
Спроби виростити оригінальну продукцію існують вже давно. У світовій мережі можна помилуватися фотографіями квадратних кавунів і гарбузів. Японські і американські умільці пристосувалися вирощувати огірки і томати, які в перетині мають форму серця або зірки. Аграрії пишаються овочами в формі казкових героїв з мультфільмів, а в супермаркетах Китаю продаються груші у формі Будди. І це ще не всі вишукування.
Про це пише pro-of.com.ua
З чого все почалося?
Свого часу один японець задумався про те, що звичайні кавуни не зовсім зручні для перевезення і займають багато місця. І тоді він придумав виростити кавун квадратної форми, яка дозволила максимально використовувати простір, не залишаючи пустот. Він зробив розбірну прозору коробку з оргскла і помістив в неї маленький арбузик, а в результаті отримав кавун бажаної форми.
Кавуни квадратної форми не тільки легко перевозяться, а й ефективно заповнюють торгові площі. Це, в свою чергу, повинно було знизити логістичні витрати і роздрібну ціну кавуна. Але за фактом вийшло, що транспортні витрати займають маленький відсоток, а витрати на вирощування збільшилися. Звідси і з’явилися унікальні дорогі кубічні кавуни, які стали однією з візитних карток Японії в сільському господарстві.
Сьогодні квадратні кавуни та гарбузи вирощують в Бразилії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Японії, Іспанії, Китаї. Фантазіям городників немає меж. В їх руках кавуни можуть приймати абсолютно фантастичні форми, наприклад, кавун у вигляді голови людини або футбольного м’яча. Багато деталей технології запатентовані і засекречені. Але принцип той же – форма із пластику або полікарбонату.
І не тільки кавуни ...
Заповзятливі китайці і американці досить давно налагодили виробництво пластмасових форм для овочів, а зараз такі форми можна купити і у нас. Посадимо ми, наприклад, в городі звичайні кабачки цукіні, а виростуть кукурудзяні качани – сім’ї на потіху, сусідам на подив!
Ідея вирощування овочів химерної форми була підхоплена заповзятливими фермерами і швидко розлетілася по всьому світу. Наприклад, деякі американські ферми вирощують гарбузи у вигляді голів популярних персонажів: Франкенштейна, Рональда Рейгана або Маргарет Тетчер.
В супермаркетах Китаю особливим попитом стали користуватися фрукти і овочі, вирощені в спеціальних формах. Своєчасно поміщена в пластикову форму зав’язь надає плоду схожість з фігурою Ісуса Христа, Будди, Санта-Клауса, Конфуція або Мао Цзедуна.
Одним з перших груші у вигляді Будди став вирощувати китайський фермер Гао Сіньзян. Такі груші коштують не одну сотню гривень, але це не зупиняє покупців, які вірять, що вони приносять удачу.
Оптимальними для цієї технології вирощування є огірки, кабачки, помідори, баклажани, яблука, груші, апельсини, лимони, кавуни, дині та гарбуза.
Українські першопрохідці
Поки що серед українських городників та сільгоспвиробників така практика, як вирощування фігурних овочів і фруктів, розвинена мало. Однак ідея сама по собі цікава, тому багато хто замислюється про її втілення.
У той час як фермери тільки будують свої плани, Валерій Подільський в минулому сезоні вже збирав перший фігурний урожай. Програміст, агроном і творча натура в одній особі, він ризикнув виростити кубічні кавуни і навіть успішно їх реалізував.
А почалося все з натхнення, з прекрасного іспанського містечка Фігерас і музею з роботами Сальвадора Далі. Побачивши унікальні експонати, Валерій вирішив зробити подібні шедеври з фруктів і овочів. Після блискавично народилася ідеї було негайне втілення її в життя. Повертаючись з сонячної Іспанії, Валерій Подільський вже продумував всі нюанси виробництва неординарних плодів: «Був порив зробити щось нове, цікаве, ексклюзивне, що б дарувало людям оптимізм і позитивні враження», – ділиться Валерій.
Технологія не нова, досвід японців давно відомий, але необхідно було адаптувати її до українських реалій. Тому первинним завданням було спорудити спеціальні форми для вирощування плодів. Агроном самостійно підготував креслення майбутніх контейнерів з харчового полікарбонату, спорудив макети, удосконалив готову модель, знайшов підприємство, яке виготовило першу партію форм, і вуаля, можна приступати до творчості.
Першою експериментальної культурою став кавун. «Рік тому, коли запустився проект, в Україні не існувало промислової технології вирощування кубічних кавунів. Тому перший рік реалізації проекту був експериментальний. Методом проб і помилок необхідно було відпрацювати технологію», – каже Валерій. Потрібно було визначити відповідні для вирощування в нових умовах сорти, вивчити поведінку рослин, врахувати виникли нюанси догляду за кавуном в процесі вегетації і довести продукт до бажаного результату. Тому практично всі 800 експериментальних кавунів були детально вивчені.
Виробництво майбутнього кубічного шедевра практично нічим не відрізнялося від вирощування стандартного кавуна. На початкових етапах вегетації нічого надприродного робити не потрібно. З наближенням діаметра зростаючого кавуна до 20 см плід необхідно помістити в кубічну форму, в якій він буде перебувати до повного дозрівання. Саме з цього етапу у Валерія почалися безсонні ночі і дні, проведені на баштановому полі. Бойовий підйом о 4 ранку, щоб проконтролювати наявність шкідників і хвороб, щоденне зважування плодів і вивчення етапів вегетації, аналіз отриманих результатів.
На особливу увагу заслуговує порятунок кавунів від сонячних опіків. Адже в природному середовищі кавун затінюють листя, тому сонячних опіків можна уникнути. А ось в прозорій полікарбонатній формі від сонця не сховаєшся, тому плоди довелося вкривати агроволокном. Ще один з нюансів при вирощуванні – регулярне перевертання кавуна, щоб плід зміг придбати кубічну форму.
Валерій поділився секретом визначення стиглості кавуна, адже постукати по шкірці і дізнатися стиглість по звуку у вас не вийде. Методом аналізу агроном встановив, що в період дозрівання плід поступово набирає масу, але на певному етапі вага кавуна починає знижуватися. У цей момент відбувається дозрівання і утворення цукрів. Один з цих факторів і служить показником стиглості ягоди.
Коли кубічні кавуни дозріли, постало питання про реалізацію продукту. Покупців шукати не довелося. Варто було тільки розповісти про українську новинку, як продукцію моментально забрали з поля.
Крім кубічних кавунів Валерію вдалося виростити яблука і огірки в формі серця. Такі неординарні фрукти і овочі користуються попитом в ресторанах, у дизайнерів з оформлення вітрин продуктових магазинів, в корпоративному бізнесі.
Сьогодні дуже модно красиво оформляти приготовані страви навіть в домашніх умовах. Тому такі красиві елементи декорування цікаві і звичайним покупцям. Це оригінальний і корисний подарунок.
У нинішньому сезоні у Валерія в планах створити нові форми як для кавунів, огірків і яблук. Він зазначає, що ніша новомодних віянь вільна, споживач вимагає оригінальності, значить, потрібно розвиватися в цьому напрямку.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!