“Війна не забрала у мене любов до бджіл”: пасічник із Миколаївщини налагодив експорт меду до Нідерландів
Бджоляр Дмитро Митковський із Миколаївщини через військові дії втратив родинну пасіку та частину обладнання, але зміг релокувати свої потужності. За сприяння фахівців Проєкту USAID “Економічна підтримка України” почав експортувати мед, пише SEEDS.
Про це йдеться на сторінці Проєкту USAID “Економічна підтримка України” в Facebook.
Розвивати бджільництво Дмитро Митковський почав близько двадцяти років тому, поступово здобував досвід, щороку збільшував кількість бджолосімей. Коли його пасіка зросла до 150 вуликів, створив фермерське господарство, яке стало офіційним виробником меду. У березні у результаті постійних обстрілів осколками були пошкоджені вулики. На сусідське подвір’я потрапила ракета, і пасічник втратив складські запаси суші, рамок, вощини, тари для збору меду та обладнання для відкачки меду. Втім, це не зупинило Дмитра – він зміг продовжити свою справу на новому місці.
Частину обладнання вдалося зберегти та релокувати до села в іншій частині Миколаївської області, подалі від бойових дій, неподалік природного заповідника Єланецький степ. Бджоляр відновив органічну медову ферму “Медівниця”: зараз його пасіка нараховує 80 вуликів, з них цього літа він вже качав мед.
“Війна не змогла забрати в мене любов до бджіл. Незважаючи на втрати, ми продовжуємо працювати”, – ділиться Дмитро.
Влітку доля звела його з підприємцем та волонтером із Нідерландів Йеруном Кеттінгом, який приїхав до України допомогти малим виробникам відновлювати свої бізнеси. Йерун відразу скооперував Дмитра із нідерландським бізнесменом та бджолярем Воутером Хасекамптом та запропонував експортувати український мед до Нідерландів. Так почалася співпраця.
Читайте також: Японія збільшить обсяги закупівлі українського меду
Завдяки супроводу фахівців Проєкту USAID Дмитро отримав консультації із ведення експортної діяльності, знайшов компанію-переробника, яка підготувала мед до експорту, оформив необхідні дозволи, отримав сертифікат з німецької лабораторії ро якість меду та експортував свою продукцію до Нідерландів.
“У мене було 1,5 тони меду, такий об’єм бджолярі зазвичай не можуть експортувати, це замала партія. Але ми знайшли завод, який погодився зробити гомогенізацію (надання однорідної структури) нашого меду і пройшли цей шлях. Бджолярі часто не хочуть займатися оформленням документів, бо це довго та дорого. Але пройшовши один раз, ти знаєш, як діяти далі. Я дуже хочу, щоб мої колеги знали, що можливо оформити документи, щоб експортувати самим або в кооперації з іншими пасічниками. Вже зараз ми маємо зацікавлення з боку покупців із Нідерландів на закупівлю 20 тонн нашого меду наступного року, тож плануємо кооперуватися з місцевими бджолярами, щоб підготуватися до цього та виконати замовлення”, – каже бджоляр.
Про свій досвід експорту Дмитро готовий розповідати іншим, аби бджолярі повірили, що експорт від виробника реальний, варто лише докласти зусиль. Зараз медова ферма “Медівниця” проходить органічну сертифікацію згідно європейських стандартів. Продукція з такої пасіки користується більшим попитом за кордоном і має вищу ціну, що дозволить бджоляреві заробляти більше. Аби поглибити свої знання, Дмитро завершив тренінг із сертифікації органічного виробництва, який на початку грудня відбувся за сприяння Проєкту USAID.
“Сьогодні малі та середні підприємства потребують підтримки, адже стикаються з конкретними проблемами, викликаними війною, шукають практичні рішення. “Медівниця” завдяки підтримці українських та нідерландських менторів, знайшла рішення. Європейські покупці оцінили смак нашого соняшникового та акацієвого меду, якого у Нідерландах немає”, – вірить бджоляр.
Цими днями у Нідерландах вже почали фасувати мед з його пасіки у скляні баночки, які продаватимуть на різдвяних ярмарках.
Youtube та Підписуйтесь!