Далеко не всі знають, що звичайна для наших країв папороть є великим делікатесом в країнах Азії. Йдеться про косарі, або корейську папороть, пише SEEDS.
Якщо говорити про вид – це орляк звичайний. Він поширений в усьому світі крім арктичних районів, степів і пустель. Росте орляк у мішаних лісах, на узліссях, лісових галявинах, у чагарниках. Ця рослина тіньовитривала.
В Україні його можна зустріти практично всюди, однак про те, що це ще й смачна і дуже корисна їжа, знають далеко не всі українці. Водночас у Кореї та на Далекому Сході, папороть – звична їжа.
На смак відварена папороть нагадує спаржу, мигдаль і тосканську чорну капусту разом узяті. А ось смажені пагони мають смак грибів.
Збір папороті ведеться з другої половини травня і до середини червня. Збирати потрібно тільки молоді гакоподібні пагони заввишки не більше 35 сантиметрів, які ще не розкрилися. Зібрану рослину протягом 12 годин слід переробити.
Для тривалого зберігання існує два традиційних види переробки – засолювання і сушка.
У сирому вигляді папороть може викликати отруєння, тому перед вживанням її потрібно відварити у воді від двох до п’яти хвилин, воду бажано міняти двічі.
В азіатських країнах папороть зазвичай обсмажують на олії після того, як відварити, додаючи часник, коріандр, перець, морква, соєвий соус. Найчастіше використовують як гарнір. Також вона добре поєднується з м’ясом. У сушеному вигляді її розмелюють і готують з порошку підливи та соуси.
Кореневища ж цієї рослини в сучасній кулінарії не мають такої цінності, як молоді паростки. Щоправда в деяких країнах у минулих століттях висушені коріння папороті товкли і потім використовували замість борошна для випічки коржів.
Головне застосування цієї рослини в народній медицині – глистогінний засіб. З кореневища папороті роблять відвар, який і приймають, щоб позбутися від паразитів, що мешкають в кишечнику.
З відвару коренів можна приготувати засіб, який допоможе усунути ломоту в суглобах. Також допоможе зупинити пронос. Використовується він для лікування рахіту і суглобових болів, порошок трави – для лікування опіків і ран.
Листя орляка використовують як підстилковий і покрівельний матеріал. У зв’язку з їх унікальною властивістю сповільнювати процеси гниття, їх часто використовують і як обгортковий матеріал для овочів і фруктів. Із золи папороті отримують поташ (карбонат калію), що знаходить застосування в промисловості. А кореневища служать сурогатом мила.
Папороть орляк був одним з основних продуктів харчування корінних американців протягом століть, якщо не тисячоліть, та й японці постійно витрачають свої гроші на покупку цієї папороті і вважають його делікатесом весни.
У папороті орляка звичайного склалася репутація агресивного рослини, яка розростається, заповнюючи собою всі можливі площі. Це викликано тим, що корінь цієї культури знаходиться досить глибоко в землі, щоб не наражатися на вимерзання в холодні пори року.
Засуха також не особливо страшна орляку. Одна з головних загроз лісів, пожежі не дуже небезпечні орляку звичайному, тому що він заново проросте зі своєї кореневої системи на згарище.
Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!