Вертикальна ферма у Грузії впроваджує космічні технології
Ідея контрольованого виробництва зелені та овочів з’явилася у розпал пандемії. Добре, що під час локдаунів у ентузіастів — Ніколоза Гварадзе та Івана Мтібелішвілі — було достатньо часу, щоб детально вивчити технологію. А відновлення попиту з сектору HoReCa, який потребує безперервного постачання свіжих та смачних продуктів, особливо для вимогливої азійської кухні, спонукав грузинських підприємців разом з американськими колегами інвестувати у вертикальне виробництво, пише SEEDS.
EastFruit відвідав ферму High Gardens, розташовану в індустріальному районі Тбілісі, займає 280 кв. кейла (кучерява капуста). Загалом в асортименті вертикальної ферми понад 10 видів рослин, тривалість вегетації яких становить від 20 до 45 днів.
Одна з переваг вертикальної ферми полягає в тому, що її можна встановити у безпосередній близькості до ринку збуту, не озираючись на кліматичні умови, ґрунтові характеристики та такі нюанси, як право володіння землею у тій чи іншій країні. Для вертикальної ферми потрібне приміщення з постійною подачею електрики та води. Решта – технологія.
Вибір підприємців було зупинено на аеропонних вежах – системі, яка вже зарекомендувала свою ефективність як у ЄС, так і ОАЕ.Про аеропонну технологію раніше писали тут, а тепер хочемо нагадати, що аеропонна технологія дозволяє рослині розвивати якісну кореневу систему, тому що природної аерації коренів не потрібно додатково збагачувати воду киснем, як у випадку з гідропонікою. Саму систему компаньйони збирали самостійно, орієнтуючись головних виробників тієї чи іншої виробничого вузла. Наприклад, щоб підібрати один із ключових елементів у системі живлення рослин – диспенсер/розпилювач – було протестовано 20 різних виробників, з яких за низкою факторів таких як потужність, надійність, величина краплі тощо, було обрано переможця. За словами Ніколоза Гварадзе, який є одним із власників High Gardens, лише в результаті вибору «правильного» розпилювача команді вдалося знизити використання добрив, а отже, і витрати на них у п’ять разів. Завдяки такому підходу інвестиція в обладнання становила лише близько $70 тис.
Виробництво у вертикальній фермі – екологічно стійкий процес завдяки свідомому використанню ресурсів – води та добрив. На фермі встановлена система рециркуляції води, яка постійно очищається, регулюється її кислотність та вміст солей за допомогою реверсного осмосу, обробляється ультрафіолетом і знову використовується як у високотехнологічних теплицях. В результаті ферма використовує близько 5 тонн води на місяць.
Читайте також: У Тайвані вирощують зелень у метро
Вміст добрив та якість води регулює комп’ютер, яким можна керувати зі смартфона.Також завдяки сенсорам регулюється вентиляція, CO2 та яскравість та спектр LED ламп. Завдяки автоматизації та можливості віддаленого управління, на фермі працюють не більше двох осіб: одна безпосередньо стежить за процесом росту рослин, також готує нову розсаду, і друга, яка відповідає за технічну частину – наприклад, заміна лампи, перевірка сенсорів та подібна робота.
Ферма почала працювати з квітня 2022 року та вже вирощує другий урожай. Висота аеропонної вежі – 2,90 м і кожна дає харчування 144 рослинам, стебла яких кріпляться в невеликих касетах за допомогою губки, а коріння їх прямує вглиб вежі, по якій спускається поживний туман. У приміщенні немає доступу сонячного світла, тому використання LED ламп особливо важливе. Але, як пояснив Ніколоз, під час розширення, яке вже заплановано на 2023 рік, власники планують встановити прозорий дах для використання сонячного світла. На цьому етапі це свого роду пілотний проєкт, оскільки приміщення під ферму підприємці орендують. Зараз на фермі працюють 84 вежі, а на наступному етапі їхня кількість збільшиться в 10 разів.
За результатами першого комерційного циклу, операційні витрати на фермі не перевищували $2500, 20% з яких припадало на електроенергію на підсвічування (на кожну колону припадає 12 LED-ламп по 18 Вт) та підтримка температури 20–22 °C при 40-градусній спеці, а близько 40% у структурі витрат – на поживні речовини для рослин.
Серед клієнтів High Gardens є ресторани преміумкласу, такі як ресторан готелю Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace, Radisson, витончені ресторани грузинської кухні – Veriko, Ninias Garden, Кулінарна Академія та інші.
Партнер компанії, Іван Мтібелішвілі, уточнює, що High Gardens намагається максимально задовольнити потреби своїх клієнтів і запропонувати широкий асортимент продукції, тому компанія також вирощує microgreens і babyleaves. Завдяки т.зв. зеленому конвеєру щотижня ферма виробляє від 30 до 50 кг зелені та салатів, тим самим забезпечуючи безперебійні постачання. Середня ціна 1 кг зелені складає 50 ларі ($18,5), включаючи доставку. Таким чином, інвестиції в обладнання окупаються менш як за рік.
У майбутньому власники планують розширити виробництво до 2000 кв.м. шляхом інвестиції у власне приміщення, землю для якого вже придбали. Перший етап передбачає запуск перших 500 кв. «На новому підприємстві ми збираємося встановити як вертикальні, так і горизонтальні аеропонні системи, також для рослин, що потребують різного клімату, будуть відведені різні камери та система живлення». Компанія планує забезпечити широку популяризацію екзотичної та мікрозелені, яку планує реалізовувати в роздрібних мережах супермаркетів.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!