Величезною перевагою для пасічників є вирощування місцевих бджіл
Дуже часто пасічникам здається, що бджоли десь там, набагато кращі за місцевих. Однак такий підхід до розведення бджіл є не тільки помилковим, але може стати навіть небезпечним для самої пасіки, пише SEEDS.
Про це говорила Вікторія Сорокер, доктор наук, старший науковий співробітник відділу ентомології, хімії та нематології та директор дослідницької пасіки в Організації сільськогосподарських досліджень в Ізраїлі, під час вебінару організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва.
Величезною перевагою, за словами експерта, яка в Ізраїлі займається питаннями розведення стійких до шкідників бджіл і розвитком сталого бджільництва, для пасічників є вирощування саме місцевих бджіл.
«Дуже часто нам здається, що наші бджоли завжди гірші. Однак в останні роки вчені показали, що саме місцеві бджоли, які вже адаптовані до місцевих умов, мають переваги. Вони сильніші та здоровіші.
І якщо ми не приносимо нових – ми не приносимо нових хвороб, про які ми часто навіть не знаємо, що вони є. Сьогодні дуже багато хвороб – вони вірусні. Ми не можемо їх аналізувати коли ми привозимо матку з кількома бджолами. Ми й гадки не маємо, що ми привозимо разом з ними», – підкреслює Вікторія Сорокер.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!