Вчені з’ясували як зберегти врожайність картоплі в спеку
Як уникнути небажаних втрат врожайності картоплі за спекотних погодних умов вдалося з’ясувати команді біохіміків з Університету Ерлангена-Нюрберге. Рослини картоплі здатні продукувати найвищі врожаї за помірних температур — близько 21°С в денну пору і 18°С вночі.
Тепличні експерименти доводять, що за температури плюс 29°С в денну пору і 27°С вночі, бульби, що утворилися, містили менше крохмалю, проростали швидше та були менш поживними.
Тим часом, надмірна спека змушує рослини концентруватися на продукуванні більшої кількості зелених пагонів і листя, що у свою чергу перешкоджає формуванню бульб.
“Досі механізм, що запобігає подібним змінам в рослинах картоплі за високих температурах, не був відомий”, — зауважив професор, завідувач кафедри біохімії в університеті Ерланґена-Нюрберге Уве Сонневальд, який очолив наукову групу.
За результатами проведених експериментів вченим вдалось з’ясувати, що рибонуклеїнова кислота (РНК), що складається з 19 нуклеотидів, регулює утворення бульб у рослині і реагує на зміни температури. Вона неактивна при низьких температурах, але починає працювати при більш високих.
Деактивувавши цю невелику РНК в рослинах картоплі, дослідникам вдалося домогтись того, щоб картопля продовжувала виробляти бульби високої якості навіть за спекотних погодних умов.
На думку науковців, дане відкриття дозволить захистити картопляну індустрію в умовах глобального потепління.
SEEDS.org.ua за інформацією SuperAgronom.com
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook Instagram YouTube-канал
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!