Вчені Вінниччини за крок до фінішу у вирішенні світової проблеми балансу силосування кукурудзи
Дотепер у багатьох господарствах для заготівлі силосу використовують суто злакові культури (кукурудза, сорго, суданська трава). Такий силос часто буває низької якості, незбалансований за основними речовинами, а кормова одиниця не забезпечена протеїном згідно із зоотехнічною нормою, пише SEEDS.
Однак дослідження і досвід господарств свідчать про те, що для одержання цінної силосної сировини потрібно застосовувати не чисті посіви, а травосуміші, до складу яких входять злакові, бобові та хрестоцвіті види. Однак є певні складнощі – травосумішки з високим вмістом бобових та хрестоцвітих видів силосувати важко, розповіли SEEDS у прес-центрі вінницької компанії “МНАГОР“.
Над вирішення цієї проблеми ось уже як 3 роки працюють спеціалісти Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України, а також науковці вінницької компанії “МНАГОР” шукають формулу, щоб збалансувати силос.
Одним із таких рішень стала новітня технологія PerfectusSilage – мнагоровська подільська технологія спеціального посіву та балансу зернової та цукрової кукурудзи, а також додавання бобової культури. Все це разом сприяє вдвічі кращому бродінню та поживності силосу, та насичує силос молочною кислотою та білками, кажуть дослідники.
За даними випробувань, велика рогата худоба споживає більше сухої речовини та білку із такого силосу, у середньому на 1–2 кг порівняно з контролем, а також він є значно поживнішим.
“Споживаючи більше сухої речовини та протеїну, корови продукують більше молока, а тварини на відгодівлі швидше ростуть. Прибавка молока може становити від 30 до 48 л на кожну згодовану тонну силосу, або від 0,7 до 2 л від корови на день”, – кажуть вчені.
На 2020 рік дослідники з Вінниччини планують закласти ще додаткові досліди, щоб отримати остаточно збалансований корм та оптимізувати строки посіву із елементами захисту рослин, а також довести дану технологію до оптимальної за затратами часу та коштів.
Силосування, або заквашування – біологічний метод консервування кормів на основі молочнокислого бродіння. Корм, одержаний методом силосування, називається силосом і належить до цінних, такі, що найбільше відповідають фізіологічним потребам тварин.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!