Вчені тестують автономне овочівництво для Марсу та Місяцю
Група вчених 8 жовтня 2017 року з Гамбургу відправилася до Антарктиди на шельфовий льодовик, щоб там протестувати унікальну теплицю для вирощування овочів на Марсі та Місяці. Також вчені взяли з собою у одиннадцятитижневу подорож лабораторне обладнання, щоб провести експеримент з вирощування овочів закритого грунту в екстремальних умовах.
Відкриття високотехнологічної теплиці заплановано незадовго до католицького Різдва в рамках дослідницького проекту EDEN-ISS.
Німецький аерокосмічний центр (DLR) співпрацює з міжнародними партнерами з метою розвитку повністю автономного овочівництва для забезпечення продовольством в регіонах з екстремальним кліматом, а також для майбутніх пілотованих польотів на Місяць і Марс. Довжина теплиці становить 12 метрів.
Продуктивність марсіанської теплиці підтвердив багатий урожай під час тестового прогону
В рамках тестового прогону німецькі вчені з кінця червня до кінця серпня 2017 року вирощували в «марсіанській» теплиці огірки, помідори, редис, перець, салати і зелень.
«Ми змогли зібрати великий урожай під час« тестового пробігу »теплиці в Бремені, – сказав керівник проекту Даніель Шуберт з Інституту космічних систем DLR. – Тепер ми впевнені, що все буде добре працювати в суворих умовах Антарктики ». В цілому дослідники отримали понад 40 кілограмів свіжих овочів під час випробувань.
Цікавий аспект: вода залишає самодостатню парникову систему тільки в складі самих зібраних фруктах. Вся інша волога переробляється і повторно вводиться в експлуатацію. Рослини вегетують в умовах штучного освітлення і контрольованих температур, без використання грунту в спеціальному живильному середовищі. На думку вчених, так вони ростуть швидше, а врожайність вища, ніж в природних умовах.
Фактичний експеримент по розведенню рослин в теплиці почнеться в кінці грудня цього року. В цей час вчений з DLR Пол Забела тестуватиме роботу оранжереї в умовах Антарктики протягом року, проживаючи на антарктичній станції Neumayer III, якою управляє AWI.
«Не дивлячись на суворі умови в регіоні, дослідники живуть і працюють на цій дослідницької станції круглий рік. Під час антарктичного літа на станції можуть перебувати до 50 осіб. Взимку зазвичай там проживають всього дев’ять чоловік: кухар, три інженери, один лікар і четверо вчених, – каже керівник станції д-р Ебергард Кольберг. – У цій команді Пол Забела стане десятим членом зимового складу ». Пол Забела буде нести повну відповідальність за експеримент і вирощування овочів протягом довгої полярної ночі. У той же час буде змодельовано сценарій поставки овочів для місії на Марс.
«Підготовка до зимівлі цікава і зараз займає багато часу в моєму повсякденному житті, – говорить Пол Забела. – Таким чином, ми отримаємо уявлення про те, скільки часу займе підготовка до космічної місії ». Забела вже пройшов тренінг по виживанню в Альпах в якості члена зимуючої команди Neumayer III і продовжує участь в підготовчих курсах.
Виробництво продуктів харчування для космічних польотів
Глобальне виробництво продуктів харчування є однією з ключових соціальних проблем в XXI столітті. Зростаюче населення світу плюс зміни клімату вимагають нових способів вирощування сільськогосподарських культур навіть в самих несприятливих регіонах.
Для пустель і районів з низькою температурою, а також для космічних польотів на Місяць і Марс закрита теплиця дозволяє виробляти продукти харчування незалежно від погодних умов, сонця і сезонів. Даний спосіб вирощування також передбачає більш низьке споживання води і відсутність таких засобів захисту рослин як пестициди та інсектициди.
У рамках проекту EDEN-ISS така модель оранжереї майбутнього пройде довгострокові випробування в екстремальних умовах Антарктики протягом року. Будівництво планується з кінця грудня 2017 року по лютий 2018 року. Потім слід дослідницька робота під час зимівлі в Антарктиці до грудня 2018 року.
Джерело: www.freshplaza.com, DLR
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!