Вчені створили картоплю стійку до глобального потепління
Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, щоб вона була більш стійкою до глобального потепління, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки, пише SEEDS.
Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, гліколатдегідрогенази та малатсинтази вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю, повідомляє Potato Business.
«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.
Переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.
Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C.
Читайте також: Український аграрний стартап AgRE посів друге місце на EIT Jumpstarter 2024 у категорії ReBuild Ukraine
Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.
«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!