Вчені створили альтернативний цукор та клітковину з відходів агровиробництва
Неймовірні новини світу: британський стартап Supplant навчився виготовляти їжу із відходів агровиробництва. Зокрема йдеться про такі продукти, як цукор, макарони, печиво та шоколад, пише SEEDS.
Засновник стартапу Том Сіммонс провів чотири роки як науковий дослідник та біохімік, розробляючи у Кембридзькому університеті альтернативний цукор та клітковину.
У співпраці із мішленівським шеф-кухарем Томасом Келлером Supplant уже створив цілу лінійку шоколадних цукерок з альтернативним цукром.
Для виготовлення інноваційного цукру компанія використовує сільськогосподарські побічні відходи, таких як солома, стебла та качани кукурудзи, відходи пшениці та рису, а також лушпиння, що залишилося від виробництва вівсяного молока.
По суті, Supplant переробляє багаті клітковиною структурні частини сільгоспкультур, які інакше часто ідуть у відходи, пише видання Green queen.
Читайте також: Для дрібних виноробів України спростили умови ведення бізнесу
Фактично стартап отримує справжні цукри, які природно містяться в рослинній клітковині. І це – «найпоширеніше джерело цукру в природному світі».
Цукор із клітковини Supplant є повноцінним замінником тростинного чи бурякового. Він карамелізується, може запікатися та варитися як традиційний цукор.
Окрім цукерок стартап створив асортимент упакованого пісочного печива і шоколадних батончиків та навіть морозиво.
За аналогічною концепцією із цукром компанія розробила новий вид борошна. У нього включається абсолютно все – від стебел рослини до зерна в колоску.
Розробники говорять, що насправді стебло пшениці має свої переваги для здоров’я. Таке борошно містить більше перетравної клітковини та має меншу калорійність. На основі цільнорослинного борошна компанія налагодила виробництво макаронів.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!