Вчені пропонують вирощувати овочі на Марсі за допомогою практик стародавніх майя
Для вирощування овочів на Марсі дослідники розглядають можливість використання техніки спільної культури, що базується на практиках стародавніх майя. Ці техніки можуть отримати практичне застосування і для фермерів на Землі, пише SEEDS.
Вони експериментували з посадкою помідорів, гороху та моркви разом і окремо в різних типах ґрунту, щоб оптимізувати врожайність у наближених до марсіанських умовах.
Читайте також: Аграріям компенсують проведене власним коштом розмінування сільгоспземель
Дослідження, опубліковане в журналі Plos One, може допомогти майбутнім марсіанським поселенцям забезпечити себе їжею, особливо зважаючи на високі витрати і тривалість доставки із Землі, пише Plos.org.
Техніка спільної культури передбачає вирощування різних типів рослин у безпосередній близькості одна від одної, що може оптимізувати використання ресурсів і поліпшити урожайність у важких умовах на Марсі.
Дослідники з Wageningen University & Research в Нідерландах провели тепличні експерименти, що імітували умови, аналогічні тим, які можуть зустрітися на Марсі. Вони використовували суміш каменів, пилу та піску, відому як реголіт, щоб наслідувати марсіанський ґрунт.
Горщики були наповнені цією сумішшю, а також стандартним ґрунтом для горщиків і річковим піском. Для поліпшення утримання води та росту коренів додавалась невелика кількість органічного ґрунту.
Дослідники висадили горох, моркву та помідори в різних комбінаціях: окремо (монокультура) і разом (проміжна культура). Ці культури оптимальні для вирощування на Марсі через їхній високий вміст бета-каротину, вітаміну C, антиоксидантів та інших поживних речовин, які можуть зберігатися краще навіть у умовах зневоднення.
Ці експерименти спрямовані на визначення оптимальних методів вирощування культур на Марсі, використовуючи спільну культуру, яка може поліпшити використання ресурсів і забезпечити необхідні поживні речовини для майбутніх марсіанських поселенців.
Дослідники з Wageningen University & Research провели комплексні експерименти, де досліджували ефективність росту помідорів, гороху та моркви в умовах, що імітують марсіанський ґрунт. Вони виявили, що спільне вирощування помідорів з морквою та горохом призвело до значного покращення урожайності помідорів, збільшення вмісту калію та загальної біомаси. У той же час, морква мала меншу біомасу та менший урожай у проміжних культурах порівняно з монокультурами.
Співавтор дослідження Вігер Вамелінк зауважив, що вибір культур для спільного посіву має велике значення, оскільки деякі рослини можуть конкурувати за світло. Високі рослини, такі як помідори та горох, можуть перевершувати низькорослі моркви через конкуренцію за світло, що пояснює різницю в результативності моркви у різних умовах посадки.
Отримані висновки також можуть мати практичне застосування для сільськогосподарських виробників на Землі, де зміни клімату ускладнюють ведення сільського господарства.
Вчені досліджують різні аспекти цієї проблеми, включаючи можливе використання личинок мух для покращення марсіанського ґрунту, можливість вирощування овочів у вертикальному положенні або в стручках, а також можливість вирощування зерна для варіння пива на Червоній планеті.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!