В Європі активно відроджують старовинні сорти овочів
Неймовірні новини світу: центр генетичних ресурсів Нідерландів (CGN) та Вагенінгензький університет (WUR) відкрили веб-сайт Heritage Varieties, щоб зберегти, відновити та надати садівникам доступ до старих голландських сортів овочів, пише SEEDS.
Йдеться про овочі, які вирощували в цій країні ще у 19-му та 20-му століттях. Про це повідомляється на сайті Вагенінгензького університету.
Дослідники вважають, що збереження традиційних сортів має вирішальне значення для майбутнього сільського господарства та виробництва продуктів харчування через величезну різноманітність, присутню в цьому генетичному матеріалі.
Читайте також: Українські аграрії просять залишити ліміт 100 гектарів в “одні руки” до кінця війни
Старовинні сорти, можливо, культивувалися протягом багатьох поколінь у певних місцях, адаптуючись до місцевих умов. Крім того, вони можуть виділятися своїм смаком і якістю, додаючи до наших традиційних страв.
«Кожен старий сорт має щось особливе, що дає змогу зрозуміти нашу багату історію селекції, яка сформувала овочі, які ми знаємо сьогодні. Візьмемо, наприклад, Brown Stonehead, салат з рожевим рум’янцем, або жовтий огірок Aurea, який витримує холод набагато краще, ніж звичні нам сьогодні зелений огірок», – розповіли в університеті.
Вчені нагадали, що спочатку огірки були досить гіркими, цієї риси позбавилися лише приблизно в 1960 році.
На новому веб-сайті представлені різноманітні сорти культур, зокрема салату, зернових, капусти, огірків, льону та багато іншого. З часом кількість культур і сортів буде збільшуватися.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!