В ЄС зростає попит на заморожену ожину з України
Ожина – доволі цікава нішева ягідна культура. Навіть не зважаючи на обмежений обсяг ринку свіжих ягід та нестабільний ринок переробки, попит на ці ягоди зберігається досі, пише SEEDS.
Крім цього, починаючи з 2021 року в ЄС спостерігається різке зростання попиту на заморожені плоди ожини. Про це розповів Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут садівництва НААН) під час конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси», організованої агромедіа-агенцією Sapienza.media.
«В силу того, що ожина, – нішева культура, є обмежений ринок. Але цей ринок останні роки з 2021 до 2023 року зріс на 50 відсотків. І тільки у 2024 році він знизився на 15%. Зацікавленість і запит на ожину на ринку є. Ціна на неї теж є», – говорить Олександр Ярещенко.
До того ж ожина має скороплідність і доволі високу врожайність: до 25-30 тонн і більше. Крім цього чимало сортів ожини не мають серйозних проблем зі шкідниками та хворобами.
За словами експерта, збір першого «сигнального» врожаю ожини можливий вже на наступний рік після посадки, а в повне плодоношення плантація вступає з третього сезону. Використання плантації можливе протягом близько 15 років, говорить Олександр Ярещенко.
Читайте також: Протягом найближчих років попит на картоплю в Україні буде перевищувати пропозицію
За його словами, в Україні є доволі великий вибір сортів різних термінів дозрівання. Тільки у Держреєстрі їх зафіксовано 12. Поширені сорти ожини: Карака Блек, Натчез, Уошіта, Чачанска бестерна, Тріпл Кроун, Осадж, Вон.
“Ринок замороженої ожини (IQF) зростає швидко і це зумовлено зростаючим попитом на здорові та зручні продукти харчування. Ці ягоди поєднують у собі смак, поживну цінність і зручність, що змінює споживчі вподобання в різних регіонах світу, включаючи Європейський Союз. Цей попит особливо помітний у таких секторах, як виробництво продуктів харчування, фармацевтика та косметика, де універсальність і корисні властивості цієї ягоди сприяють її популярності.
Ожина багата на вітаміни, антиоксиданти та клітковину, що робить її важливим компонентом для підтримки здоров’я серця, зміцнення імунної системи та покращення травлення”, – зазначає Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, організатор конференції “Прибутковий агробізнес 2025”.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!