В Україні з’явився новий стандарт солодкої кукурудзи – унікальний сорт глясе-типу Джамала F1

0 1 558

Нещодавно українські селекціонери створили новий тип цукрової кукурудзи, яку можна їсти навіть сирою. Ця інформація викликала чималий ажіотаж серед аграріїв. Нова кукурудза відноситься до глясе-типу. Розробила її українська стартап-компанія «Мнагор», яка вже понад 15 років займається селекцією солодкої кукурудзи. Подробиці її створення SEEDS розповів керівник компанії «Мнагор», її власник та винахідник Михайло Нагорняк.


– Як відбувається процес створення нових сортів? Це доля, випадок, чи щоденна запланована праця?

– Ми поставили собі завдання, створити найсмачніший український сорт, щоб він був кращим за голландські. Щоб всі, хто почне вирощувати таку кукурудзу були впевнені, що це найсмачніший сорт. Сорт, який 100% зійде без жодних проблем, а його смак буде таким досконалим, що залюбки смакуватимуть такою кукурудзою не тільки дорослі але й маленькі діти. І не тільки вареною, а навіть сирою. Ми хотіли, щоб зерна нового сорту були ніжними-ніжними, аби шлунок міг перетравити їх легко.

Наша мрія була простою – створити настільки смачну солодку кукурудзу, щоб вона могла сама себе продавати на ринку. Завдяки своїм смаковим якостям.

Над сортом Джамала ми почали працювати ще з 2014 року, коли співачка Джамала перемогла на Євробаченні. Свою назву сорт отримав в знак поваги до творчості співачки, а також поваги до нашого українського продукту, який здатен здивувати Європу та весь світ не менше за Джамалу.

Розпочали роботу з наукового прогнозу. Ми мали передбачити, яким має бути сорт, та окремі його ознаки. Зокрема умови реалізації генетичного потенціалу. За різних умов вирощування він мав якнайкраще задовольнити вимоги багатьох фермерів, та майбутні смаки споживачів. Планували з урахуванням того, що буде через 7-10 років – саме стільки часу потрібно для створення сорту.



Перед нами був вибір: або ж створити сорт із так званим «вау-ефектом», щоб перевершував всі аналоги на ринку за смаковими властивостями, або ж акцентувати увагу на стабільно великій урожайності. Ми вирішили, що оскільки цукрова кукурудза, це овочева культура, первинним має бути смак.

Тому ми посіяли всі доступні нам сорти, що продавалися в Україні на той час, і почали шукати ідеальний смак. Ми обирали серед 300 різних сортів. І робили це 2-3 роки: проводили різні дегустації, запрошували відомих рестораторів до вибору ідеальних смаків.

При дегустаційній роботі ми також міксували, і помітили, що краще смакує навіть не найсолодша кукурудза, а та, що має найбільше відтінків та ароматів. Ми спробували поєднати зерна із різних типів сортів і помітили, що коли разом скуштувати різні типи цукрів, то смак стає набагато кращим та багатшим, ніж окремі качани.

Читайте також: Ефективно та прибутково: правила вирощування найсмачнішої цукрової кукурудзи від “Мнагор”

Тому наступним кроком було знайти механізм – поєднати різні типи цукрів в одному сорті. Нам це вдалося, новий тип кукурудзи ми назвали глясе-тип, це як кава з морозивом, коли ми поєднали на перший погляд протилежні речі. Для такого поєднання потрібно було в перший рік висівати одночасно два сорти, обривати вручну волоті на материнскому компоненті та вручну проводити опилення від батьківського компоненту. Це ми наситили сорт одним типом цукрів, а наступного року таку процедуру повторити з іншим сортом, що мав інший тип цукрів. Тому це не була випадковість, це була важка цілеспрямована робота з пошуку унікального смаку.

– То скажіть, Джамала, це сорт чи гібрид? Яка різниця між цими поняттями?

– Згідно Закону України “Про насіння і садивний матеріал”, виробники насіння та селекційні компанії створюють та подають в держреєстр сорти рослин, придатні для посіву. Все, що ми купуємо для посіву в Україні, називається сортами. Відповідно, сукупність морфологічних ознак, за якими визначається належність рослини до відповідного сорту називають сортові якості насіння і садивного матеріалу.

Ще понад 200 років тому, монах Мендель, засновник класичної генетики, працював із сортами гороху. Саме він ввів певні поняття, та запропонував різні генетичні позначення сортів, чистих ліній та гібридів. Гібрид, це коли схрещуються при перехресному опиленні декілька різних сортів чи ліній.

Саме тоді Мендель ввів позначення, F1, його ми використовуємо досі. Це скорочення італійського слова Figli, що означає  діти, а цифра 1 – діти першого покоління. Тому, якщо будете збирати насіння із Джамали F1, то у вас вже буде Джамала F2. Воно гарно вродить та матиме чудову схожість, якщо ви правильно і вчасно зберете та висушете насіння кукурудзи.



Але за тим самим Менделем, посів 2-го покоління матиме розщеплення за фенотипом та генотипом в різних пропорція. В нашому випадку будуть ранні, середні та пізні сорти, такі, які ми використовували при створенні сорту Джамала. Тобто ви отримаєте різні сорти з різними ознаками. Посів виявиться нерівномірним та строкатим за висотою. Достигання качанів також буде нерівномірним і в окремих качанів смак буде однотонний, без того багатого аромату та ніжного смаку, як в першого покоління. Тому краще двічі подумати, чи варто збирати власне насіння, чи краще купити його знову і отримати гарантовану якість найсмачнішого врожаю.

При створенні Джамали ми використали так зване східчасте схрещування: перший рік схрещували між собою сорти А х В, а вже потім (АхВ)xC, тобто три різні сорти з різних вегетаційних груп: ультраранній, ранній та середній по вегетації.

Тому Джамала – це дуже пластичний стабільний сорт, має покращену стійкість до посухи, водночас смак вона має багатий та насичений. Адже насичується протягом двох років за схемою східчастого схрещування:(АхВ)xC ми додаємо все нових і нових смаків.

Отже, це був досить тривалий процес, але результат вразив всіх – смак виявився просто неперевершеним, а все завдяки новому поєднанню цукрів нашої найновішої розробки глясе-типу. Цю кукурудзу можна та навіть треба їсти сирою, без термічної обробки.

– Наскільки стійкі до погодних примх сорти нового глясе-типу?

– Сорт Джамала має потужний стартовий ріст – це від батька, сорту “В”. його ми перевіряли при холодних посівах, сіяли 1-5 квітня протягом останніх трьох років поспіль. Він завжди показував чудовий результат, його стебло та коренева система ростуть дуже швидко, тому до фази 3-5 листків Джамала не боїться бур’янів. Справа в тому, що Джамала ростиме швидше за бур’яни, головне, потім їх вчасно прополоти.

Щодо бур’янів, достатньо позбавитись від них лише один раз, потім зелена маса кукурудзи перекриє бур’янам доступ до сонця, затінить їх, і вони вже не нестимуть загрози кукурудзі.

Читайте також: 500 тисяч гривень із гектара: як отримати максимальний прибуток, вирощуючи суперсолодку кукурудзу

В якості материнського сорту для Джамали ми використали середньостиглий сорт “А” із потужним, досить високим, як для солодкої кукурудзи стеблом. Заввишки він виростає близько 1,8 метрів – це міцна основа конструкції нової рослини та стабільного урожаю. Ще одна перевага цього сорту – конусовидний качан. Він має щільно закриту верхівка качана, а це перешкоджає комахам та кукурудзяному метелику потрапляти до самого качана.

Наступного року, оскільки це трилінійний гібрид, як батька ми використовували вже сорт “С” із додатковими смаковими цукрами.

Джамала – це складний сорт, для його безпосереднього виробництва потрібно щонайменше два роки та смаки трьох сортів. Однак сумістивши всі ці властивості, ми отримали унікальне поєднання: ранньостиглість, сильне стебло та найкращий смак великих конусовидних качанів.

Тепер в Державному реєстрі сортів рослин України є сорт Джамала, права на нього належать компанії МНАГОР. Ми здійснюємо виробництво цього сорту шляхом схрещування трьох різних сортів. Реалізується сорт першого покоління із позначенням Джамала F1.

– А як стосовно ціни, вартість насіння в порівнянні з іншими аналогами сорту Джамала?

– А це одна із переваг українського насіння. Ми працюємо на своїй землі, витрати в нас менші ніж у закордонних компаній. Тому і ціна в нас досить демократична – на посів 1 га сортом Джамала потрібно в 4 рази менше грошей, ніж на закордонний аналог, скажімо, сорту Добриня.

Наші постійні покупці кажуть так: «за ці гроші, що я раніше купував Добриню, зараз можу придбати і Джамалу, і гербіциди, і добрива, і ще гроші залишаться!»

«Щоб засадити гектар землі сортом кукурудзи Джамала, в середньому на насіння потрібно витратити 9 тис грн. Водночас заробити на її вирощування можна вже 100 тис грн! Водночас на Добриню я витрачав майже 30 тисяч грн, і це ще по старому курсу, а зараз вже мабуть ще більше. А найголовніше – Джамала мене ніколи не підводила» – таке розповів мені фермер-овочівник із Запоріжжя, Микола Шевченко. Вже три роки поспіль Джамала його улюблена кукурудза.



Понад 12 років працює в насіннєвій сфері Галина Пилипчук, продавець в мережі магазинів “Овочівник”, розповіла мені, що її головний клієнт – ще наші городники та дачники. В них немає часу на експерименти, такі люди тяжко працюють, для них перевага одна – сорт має бути надійним. Зазвичай людям важко запам’ятати назви всіх сортів, вони кажуть просто: дайте один сорт, але найкращий.

Тут виручає Джамала, розповіла мені пані Галина, – за три роки, що її продають ще не було жодного нарікання. На “голландію” часто скаржаться, що погано зійшла, було холодно, чи була посуха, а Джамала все витримує, ще жодного разу не підводила. От такі маємо відгуки.

– Чи підходить сорт Джамала для консервування та заморозки?

– Звісно що підходить! Це кукурудза нової генетики глясе-типу. Назву нового типу ми дали із назви напою «глясе», де поєднують каву з морозивом Вона має неймовірно ніжні та соковиті зерна. Якщо хтось бодай раз придбав таку кукурудзу, «полюватиме» за нею і надалі. Ми вважаємо, що за новими смаками майбутнє, смак – він первинний, а форма – вторинна. Тому Джамалу можна не тільки їсти сирою, її можна консервувати, заморожувати як зернами так і качанами в морозильній камері, а оскілки зерна дуже ніжні, то навіть не обовязково бланшувати, закинули в морозильну камеру і готово!!!

Джамала – неповторна українська супер смачна кукурудза. Вона гарно родить, добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, качан 22-23 см, її можна консервувати та заморожувати. Але головна її перевага в тому, що цю кукурудзу можна їсти сирою!


Насіння сорту Джамала можна замовити в різних фасовках: від 50 насінин, до більш великих в наших партнерів по всій Україні або на сайті інтернет-магазину, Супермаркету насіння.

Якщо вам потрібні консультації стосовно посіву та підбору інших наших сортів Дейнеріс, Джамала, Фіона, Айова, Мармурова, Білий Кролик та інших звертайтеся до наших менеджерів-консультантів:

  • Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк, тел., Viber: (067) 440-75-17
  • Південний та Східний регіон України – Вероніка Стоянова, тел., Viber: (067) 236-51-51
  • Західний регіон України – Олександр Побережний, тел., Viber: (067) 432-32-53

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!