В Україні спостерігається великий дефіцит якісних груш для зберігання
Цьогорічні ціни на фрукти в українських супермаркетах долають чергові рекорди: піднімаються все вище, і вище. Війна та кліматичні зміни даються взнаки. Однак є культури, яких в Україні просто не вистачає. Одна з таких культур – це груші.
З якісними грушами для зберігання в Україні справжній дефіцит. Про це в інтерв’ю SEEDS розповів Президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник.

– Зважаючи на ціни в супермаркетах, складається враження, що груш в Україні вирощують мало.
– Стосовно груші в Україні в принципі великий дефіцит. А особливо якісних груш для зберігання. Якщо подивитися зараз по супермаркетах, груша там коштує 120-160 гривень за кілограм. І якість тих груш уже не сама найкраща, враховуючи про який сезон йдеться.
Але з іншого боку, якщо подивитися на європейську грушу – з нею все гаразд. Тут питання, скоріше, в зберіганні, селекції та правильному підборі сортів.
– В ЗМІ почастішали новини про те, що фермери різних регіонів закладають дедалі більше абрикосових садів. наскільки перспективна ця культура?
– Абрикоси – це перспективно, але гарантії по цій культурі мінімальні. На мою думку, це одна з найбільш «валідольних» культур, якщо не найбільша. Тому, що без валідолу абрикоси неможливо вирощувати.
Як на мене, Мелітополь – край, який відносно славився абрикосовими садами. Можливо, ще Закарпаття, але воно невелике, там розширювати сади просто немає можливості.
Працюючи з цією культурою треба підбирати і працювати над зонами. Також підбирати підщепи, сорти, асортимент, тому що ця ніша в Україні, не те щоб порожня, але точно недозайнята.
Читайте також: Попри складну логістику свіжа лохина з України подолала майже чотири тисячі кілометрів до країн ЄС
Щодо перспектив – у вирощуванні абрикосів дуже висока ціна помилки. Мені відомо про проєкт у Київській області, – абрикосовий сад нараховував приблизно 4 гектари. Дорогі саджанці з Франції. Але, на жаль, щороку все мерзне.
– Чи стане більше в Україні сливових садів?
– Селекція не стоїть на місці, і я думаю, що надходження української слива на свіжий ринок з точки зору розміру, смакових якостей і зовнішнього вигляду зараз буде розвиватися. Але в нішевій позиції.
А ще мені здається що найближчі роки може розвиватися столовий виноград. Саме столовий. Сучасних гарних сортів, якій б закладалося на зберігання. Цей напрямок точно має перспективи.
Минулий рік показав, що багато столового винограду завозили з Молдови. І за високу ціну. Але ці проєкти спокійно можна реалізовувати і тут, в Україні.
– Чи мають перспективи в Україні сади персиків?
– Так, персики – це напрямок перспективний. Гадаю, що Одещину треба розглядати, як найоптимальніший регіон, особливо південь – це, фактично, та ж Молдова за кліматом. Там і з поливом все непогано.
Однак персики – це не новий напрямок. Персики у нас і були, і є. Раніше на півдні України його вирощували досить багато, – цілком достатньо для внутрішнього ринку. Зрозуміло, що ті роки, коли був неврожай, був імпорт. Минулого року особливого дефіциту персиків в Україні я не пам’ятаю.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!