В Україні оновили гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків

0 30

В Україні з 5 грудня почали діяти нові гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків. Таким чином буде забезпечено простежуваність безпечності харчових продуктів під час продажу на офіційних ринках, пише SEEDS.

Зазначені вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності.

Читайте також: Дорадництво – важлива ланка між фермерами та світовими інноваціями і сталими екопрактиками. Частина 2

Гігієнічні вимоги встановлюють до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються, повідомили в Держпродспоживслужбі.

Зокрема, операторів агропродовольчих ринків зобов’язано отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

«Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням», – нагадали в Міністерстві.

Тепер на агропродовольчому ринку забороняється реалізація:

  • харчових продуктів рослинного і тваринного походження (домашнє виробництво) за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції;
  • харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
  • харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
  • кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;
  • м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
  • зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;
  • зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!