В Україні набирає популярності сублімований кизил
Багато хто знає, що найбільший у Європі органічний кизиловий сад росте саме в Україні. Вирощує та займається переробкою цієї полум’яної ягоди компанія Famberry. Вони виготовляють з ягід варення, компоти, а також сублімований кизил, який останнім часом набирає дедалі більшої популярності, пише SEEDS.
Наразі сад перебуває в окупації, то ж підприємству доводиться працювати з залишками врожаю ще 2021 року.
«Зараз ми працюємо з залишками врожаю 2021 року. Переробляємо на підприємствах у Дніпрі постачаючи їм необхідну сировину та тару. Водночас компоти нам варить один з навчальних закладів, учні якого перебувають на дистанційному навчанні», – розповіла проєкту «Ягідник» співвласниця підприємства Єлизавета Ольшанська.
Читайте також: Садівник з Одещини виростив на березі лиману екзотичний сад
За її словами, виробництво сублімованого кизилу також знаходиться на одному з переробних підприємств Дніпрі.
«Якщо раніше кизиловий сублімат був не дуже популярний, то зараз ситуація інша. Я це пов’язую з тим, що зараз є проблеми з імпортом, тому люди шукають більш локальні продукти. Так, ми вже знайшли три підприємства, які зацікавлені працювати з субліматами. Вони їх будуть використовувати для виготовлення кондитерських виробів, наповнювачів, крафтових чаїв», – каже Єлизавета Ольшанська.
Окрім того, збільшується попит і на самі ягоди кизилу.
«Попит стає все більш розвиненим, тому зараз є більше дзвінків і потреб у кизилі. Так, це не макарони, які люди будуть вживати кожного дня, але це корисний смаколик. Тим паче зараз лінійка healthy продуктів зараз актуальна, особливо в Європі, тому, думаю, попит буде і надалі зростати», – додає Єлизавета Ольшанська.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!