В українських селах заходилися відроджувати забуту тютюнову справу
Мешканці українських сіл дедалі активніше почали вирощувати на своїх городах доволі незвичну для цих земель культуру – тютюн. Більшість селян просто дбає про економію, переходячи на домашню альтернативу дорогому нині товару, однак на власний тютюновий бізнес ніхто не зазіхає, пише SEEDS.
А ще якихось 40 років тому вирощування тютюну було важливою складовою сільського господарства в Україні. На початку 70-х років минулого сторіччя на наших землях збирали солідний урожай тютюну – в середньому майже 11 центнерів з гектара, а росло тих тютюнових гектарів майже 27 тисяч.
Нині тютюнову справу відроджують поодинокі селяни-аматори, як ось пан Володимир з Вінниччини. Каже, що насіння тютюну купив вперше три роки тому, задля експерименту. Експеримент видався вдалим і триває донині.
“У мене пенсія дві чотириста – більше половини віддай за газ, за світло… Скільки купиш цигарок з того, що зосталось? Дорогі вони нині. Дуже виручає те, що маю свій тютюн.
Одразу не виходило правильно збирати – рвав зелене листя, сушив. Тільки потім почитав в інтернеті, що листя тютюну треба збирати тоді, коли воно починає підсихати – з самого низу. Я збираю листя тютюну аж до пізньої осені”, – розповів пан Володимир.
Насіння господар щороку не купує – тепер вже збирає своє, каже, що якість від того аж ніяк не змінилась.
“Одного разу купив розсаду на базарі – виросло бозна-що, а не тютюн. Тепер тільки своє насіння висіваємо. Спочатку розсаду вдома, а потім висаджуємо на город”, – додає пан Володимир.
Після того, як листя тютюну зібране, воно має пройти тривалий процес ферментизації в теплому місці. Під цей процес пан Володимир пристосував власноруч сконструйований інкубатор. Все це вичитав також в інтернеті.
Тютюну господар вирощує небагато, каже йому і того вистачає, та й власну тютюнову справу починати теж не збирається. Але таких як він аматорів в селах стає з кожним роком дедалі більше.
У промислових же масштабах тютюнництво в Україні сьогодні майже зникло. Ще донедавна в Україні було майже десяток тютюново-ферментаційних заводів, але більшість з них вже закрилася. Єдине підприємство, що працює донині – ТОВ “АТ 2015”, знаходиться воно у місті Борщів Тернопільської області.
Про якість виробленого в Україні тютюну виробники і вчені сперечаються вже давно. Йому досить важко курирувати з тютюном, який виростили в субтропічному кліматі. Однак вітчизняні дослідники тютюнництва переконані, що український тютюн цілком придатний для виробництва бюджетного сегменту цигарок.
Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!