В Україні вироблятимуть гіпоалергенне молоко
Сумський національний аграрний університет та ПрАТ “Ічнянський завод сухого молока та масла” запускають лінію виробництва молока А2, яке невдовзі продаватимуть в українських торговельних мережах.
Головна відмінність молока А2 від звичайного молока А1 в тому, що воно містить інший вид амінокислот, які не викликають побічних алергічних реакцій та порушень травлення в організмі людини.
Алергологи заявляють про те, що 15% населення страждає на той чи інший вид алергії, особливо діти. Лідером серед алергенів є такі, здавалося б корисні продукти як білок коров’ячого молока та яйця.
“В Україні, попри досить сумну ситуацію з алергією серед дітей таких ліній з виробництва молока нема. Відтак батьки дітей, які не перетравлюють звичайне коров’яче молоко або мають на нього алергію, змушені переходити на дороговартісні безлактозні суміші чи купувати козяче молоко у домашніх господарствах, нехтуючи вимогами санітарної безпеки”, — зазначається в повідомленні.
Наукові дослідження, проведені в Сумському НАУ показують, що розведення певних порід корів дає можливість отримувати безпечне та легко засвоюване молоко А2. Такими, наприклад, є корови лебединської породи, які визнані національним надбанням.
“Лебединська порода корів несе в собі багато генотипів із фракцією бета-казеїну А2. Виділення тварин з таким генотипом дозволить видоювати безпечне, гіпоалергенне молоко. При цьому селекційно немає жодних проблем у виділенні генотипу А2. В Сумському НАУ є все необхідне для цього обладнання”, — зазначив ректор СНАУ, доктор сільськогосподарських наук Володимир Ладика.
Наразі технічні умови для нового продукту повністю розроблені і проходять фінальну стадію рецензування. Тому скоро молоко А2 можна буде купити в українських крамницях.
SEEDS.org.ua за інформацією СНАУ
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!