В Україні випускають цілком легальний шоколад з коноплею
Різноманітність шоколаду, і продуктів наближених до нього за смаком або назвою, на полицях українських магазинів незліченна кількість. Але по-справжньому корисних – лічені одиниці.
Один з них – шоколад, що випускаються під брендом legal (легальний). До слова в Україні він продається виключно в аптеках. Один з різновидів такого шоколаду містить екстракт насіння конопель. Про його непросту рецептуру SEEDS розповіла власник бізнесу “Компанія lacilact” Олеся Соломіна, під час першого в Україні Конопляного Ярмарку.
– Шоколад “з коноплею” – досить незвичайний для України продукт. Яка історія його створення?
– Ми почали розробку такого шоколаду 3 роки тому, для цього ми відкрили компанію у Великобританії, що б всі документи дослідження проводити через англійську компанію. На жаль, але Україні не довіряють на світовому ринку. Українським дослідженням.
Над розробкою шоколаду працювала команда з України, Англії, Китаю. Ми зробили шоколад, в основу якого заклали кілька підсолоджувачів, зокрема лактулозу і стевію. Таким чином, ми отримали продукт, який стабілізує рівень цукру в крові навіть у людей з цукровим діабетом, стабілізує кров’яний тиск і виводить токсини.
Тільки на те, щоб знайти підсолоджувачі у нас пішло 1,5 року. Ми проаналізували 72 підсолоджувача, які зараз використовуються в світовій харчовій промисловості. Ще 1,5 року ми витратили на те, що б зробити шоколад, який за всіма хімічними показниками відповідатиме шоколаду на білому кристалічному цукрові.
Мені було важливо, щоб з цим шоколадом могли працювати будь-які заводи в світі, не змінюючи обладнання. Тому зараз наш шоколад він так само тече, плавиться, на тих самих температурах темперується, і на смак він – як звичайний шоколад.
Потім прийшла ідея поліпшити його різними функціональними штуками. Так ми зробили, наприклад, білий шоколад з дегідрованим буряком, а також шоколад з екстрактом насіння конопель і хлорелою.
По суті, в ньому дуже багато “правильних” жирів, за рахунок хлорели, за рахунок насіння конопель, і просто “космос” щодо вітамінної бази.
– Чи було з самого початку завдання виготовити саме конопляний шоколад?
– Конопля – це те, як ми допокращували базову формулу. Один з підсолоджувачів, який ми використовуємо в нашому шоколаді – лактулоза, допомагає абсорбувати правильні мінерали та поживні речовини. Таким чином, конопля, яку ми додаємо до шоколаду, засвоюється тілом краще.
Плюс до цього ми вже підписали договір з однією європейською компанією щодо закупівлі CBD. CBD – це та частина канабісу, яка не має всіх цих радісних “магічних” ефектів, яка знімає біль і напругу.
Ми вже провели розробки зі створення шоколаду з CBD, зареєстрували торгову марку і провели переговори з аптеками. Щойно приймається закон по CBD, наступний етап – продаж такого шоколаду в аптеках.
Хоча спочатку було ось яке завдання: я людина з автоімунних захворюванням – я не можу вживати в їжу приблизно половину харчів, які можуть їсти звичайні люди.
Я все життя дотримуюся жорстких харчових обмежень. У мене алергія на лактозу, у мене алергія на глютен. Я прекрасно розумію, як почуваються люди з такими обмеженнями. Тому мені захотілося зробити продукт, який зможуть їсти люди з непереносимістю глютену або лактози, або навіть цукру, при цьому відчуваючи, що вони їдять щось смачне.
З цього все і почалося. Ми робили шоколад, як базу – максимум корисний і функціональний, а далі до нього додавалися різні “покращувачі”, зокрема і порошок з насіння конопель.
– Виробництво такого шоколаду знаходиться в Україні?
– Так. Ми живемо в Україні і нам цікаво тут розміщувати робочі місця. Ми працюємо з українським молоком, ягодами, буряком. Надалі своє виробництво ми плануємо розвивати саме в Україні.
Наразі цим та іншими бізнесами ми створили 400 робочих місць по всій Україні.
– Де можна купити такий шоколад?
– Наш шоколад продається в аптеках Києва, Харкова, Полтави, Дніпра. У магазинах його поки немає. Складно потрапити маленькій компанії до великого ритейлу. Якщо в аптеки ми заходимо тому, що у нас є дослідження і це профільно показано, то для магазинів ми – черговий продукт для діабетиків. І там вже потрібно воювати за своє місце на полиці.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!