В Україні налагодили масовий випуск неймовірно корисного борошна з амаранту
В Україні суттєво збільшується випуск цільнозернового амарантового борошна, відтак суттєво знизилась і його вартість – практично вдвічі. Амарант – неймовірно корисна рослина, в борошні з насіння амаранту не міститься глютену. Подробиці в ексклюзивному інтерв’ю для SEEDS розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.
– В Україні борошно з амаранту випускають вже давно, що змінилось тепер?
– Звісно цільнозернове амарантове борошно в Україні виробляли, однак в зовсім невеликих об’ємах і ціна такого борошна була приблизно 100 гривень за кілограм (оптом трошки дешевше).
Однак переробні підприємства раніше ніяк не погоджувались на цю ціну і використовували переважно борошно з макухи. Але воно має певний недолік – починає швидко псуватись. Вже в процесі чавлення олії, запускається процес його окислення і тоді таке борошно достатньо швидко стає гірким.
Раніше, якщо купували борошно у виробників, то брали на 99% саме таке борошно або з макухи, або з шроту після екстракції.
Таке борошно набагато дешевше – його ціна 20-25 гривень за кілограм. Воно є в наявності на ринку. Але воно ж має і певні недоліки. По-перше, це термін зберігання. По-друге – небагато мукомельних підприємств можуть зробити його таким чином, щоб продовжити термін його зберігання. Є свої технологічні тонкощі.
Наразі в Україні цільнозернове амарантове борошно погодились випускати одразу дві компанії. Для України на даному етапі їх буде достатньо. Як буде розвиватися надалі – покаже час.
Можливо інші мукомельні підприємства, бачачи попит на амарантове борошно, також включаться в цей процес.
– Наскільки тепер знизиться вартість такого борошна?
– Анонсували ціну підприємствам 49 гривень за кілограм. А це майже вдвічі дешевше. Ми розіслали виробникам – хлібобулочним комбінатам, виробникам печива, зразки з цього борошна. Чекаємо на відгуки і замовлення.
Зазвичай в рецептурі використовують від 5% до 30% амарантового борошна – воно не містить глютену. Використовуючи замість борошна з макухи цільнозернове амарантове борошно, до кардинального здорожчання продукції це не призведе, але підвищить її цінність як поживну, так і лікувальну.
Тай якість в нього краща, і колір, і запах – візуально таке борошно виглядає краще. Відносно зберігання, думаю, що вкладемося в термін 1 рік.
– Скільки в Україні наразі можуть випускати такого борошна?
– В цьому році до 500 тонн сировини можна буде переробити на борошно, враховуючи те, що частина піде на олію, частина – на крупи та пластівці.
– Чи є вже закордонні запити?
– Питають, запити вже є. Ми анонсуємо ціну на експорт цільнозернового амарантового борошна з України 2 євро за кілограм.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!