В Україні стає дедалі менше молока
Молока в Україні все менше і це дозволяє тим, хто займається його професійним виробництвом, зараз заробляти трошки краще . “Але від цього ми не стаємо конкурентнішими, і наші молочні продукти також”, – пише на своїй сторінці у Facebook економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
“Що вплинуло на менші обсяги виробництва? Одна з моїх теорій – невизначеність з ринком землі. Інвестувати гроші в будь-що люди не поспішають, адже якщо дійсно відкриється ринок, доведеться землю викупати. А це непродуктивні інвестиції, бо ці кошти могли б піти на нові ферми”, – вважає експерт.
Водночас індекс прибутковості виробництва молока в Україні у липні поточного року встановив новий рекорд для цього місяця за всю 8-річну історію спостережень за даним показником, пише Ярмак.
“УМІ виріс в липні порівняно до червня, як ми і прогнозували. Зростання склало 2,8%”,- повідомив фахівець.
Він також додав, що умовна прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах України (УМІ)в липні 2019 року була вже на 33,6% вищою, за минулорічну в тому ж місяці. Це найбільша різниця за місяць в поточному році.
В цілому ж, за інформацією Андрія Ярмака, УМІ в липні 2019 був на 23% вищим, ніж в середньому за останні 7 років для цього місяця.
Серед причин, що вплинули на індекс УМІ Андрій Ярмак вважає зростання цін на молоко і дешевший кормовий мікс.
“До речі, світовий ринок в липні падав, отже, ми стаємо менш конкурентними. Чого чекати в серпні?
Серпень – це місяць, коли УМІ стабілізується і балансується. Але в поточному сезоні УМІ може зрости під впливом дефіциту молока. І тоді експорт молокопродуктів, якому й так заважає сильна гривня, ще більше знизиться”,- резюмував Андрій Ярмак.
SEEDS.org.ua за інформацією Facebook Андрія Ярмака
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!