В Австралії виготовили фрикадельки зі смаком м’яса мамонта
Австралійська компанія Vow, що спеціалізується на створенні культивованого м’яса екзотичних тварин, створила фрикадельки зі смаком м’яса мамонта, пише SEEDS.
Так вона хоче привернути увагу до можливостей, які пропонує технологія вирощування м’яса у лабораторії, без необхідності утримання і вбивства великої кількості тварин.
Створюючи «м’ясо мамонта», компанія співпрацювала з біоінженерами Університету Квінсленду. Науковці взяли з геному косматого мамонта частину ДНК, що кодує білок міоглобін, який надає м’ясу характерний смак.
Оскільки ДНК вимерлої тварини збереглася до наших днів неповною, то нечисленні прогалини заповнили фрагментами відповідного генетичного коду сучасних слонів. Таку химерну послідовність для білка міоглобіну відтак помістили в ДНК м’язових клітин овець.
Читайте також: Фермери з Івано-Франківщини виготовляють з козячого молока сири та крафтове морозиво
У біореакторі овечі клітини з мамонтовим міоглобіном розмножили до кількості 20 мільярдів, з яких зрештою отримали фарш для фрикадельки. Наскільки вона смачна — невідомо. Наразі її ніхто не куштував, оскільки поки що незрозуміло, як людський організм зреагує на білок тварини, з якою не стикався протягом тисяч років.
Створюючи м’ясо екзотичних, диких тварин, компанія Vow прагне завоювати прихильність загалу до вирощеного у лабораторії м’яса — технології, яка дозволить зменшити негативний вплив тваринництва на довкілля та зменшити страждання тварин.
Саме тому вони обрали цього разу мамонта для свого м’яса — тварину, вимирання якої пояснюють потеплінням клімату та винищенням людиною, повідомляє видання The Guardian.
Проте фахівці Vow шукають для нового м’яса клітини й інших тварин, які буде легко вирощувати і які матимуть чудовий смак і поживність. Вони вже вивчають потенціал більш ніж 50 видів, зокрема альпак, крокодилів, пав і кенгуру.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!