Успіх «Агро-Регіону»: від технологій до тюнінгу деталей технологічних процесів
Дослідження ґрунтів та насіння, ретельний підбір персоналу та техніки. Це тільки невелика частина складових успіху українського «Агро-Регіону», компанії, яка славиться врожаями та щороку піднімається в рейтингу успішних агрокомпаній України, пише SEEDS.
Що стало запорукою успіху і як компанії вдається долати проблеми, які підкидає щороку клімат та суспільство, в інтерв’ю SEEDS розповів операційний директор групи компаній «Агро-Регіон» Володимир Кравцов.
– Кілька останніх років «Агро-Регіон» славився рекордними врожаями. Що стало запорукою такого успіху?
– Ніякої фантастики. На початку шляху то були терміни виконання технології, потім – сама технологія, а тепер – тюнінг деталей технологічних процесів. Це все пов’язане з безліччю деталей, зокрема, з людьми і їх компетенціями, що в тих технологіях задіяні.
Рекордними врожаями ми вважаємо перевищення попереднього досягнення:
- 2017 пшениця 7,24 т/га та жито 7,23 т/га;
- 2018 кукурудза 11,03 т/га та соя 3,32 т/га;
- 2019 соняшник 3,69 т/га;
- 2020 ячмінь 5,89 т/га;
– Виклики погоди минулого року додали клопоту українським аграріям. Як впорався з ними «Агро-Регіон»?
– На моє переконання впоралися відмінно, в цьому сезоні сподіваємось на +/- адекватні погодні умови, що мають подарувати нові рекорди, тим самим доведемо собі, команді та агроспільноті, що все, над чим працюємо останнім часом, не дарма.
– Серед культур, які вирощує «Агро-Регіон» є не зовсім поширена, як для великих агрокомпаній – пивоварний ячмінь. Наскільки перспективна вона для України сьогодні?
– За даними нашого внутрішнього рейтингу результатів по культурам та підрозділам, за останні 3 роки пивоварений ячмінь був у топ-10 результатів EBITDA з гектару.
У нас є прямі контракти з переробниками, які нам платять премію до ринкової ціні ячменю, нас це більш ніж влаштовує. Крім того, ячмінь трохи розвантажує пікові навантаження весняної посівної компанії, він має дуже ранні строки посіву.
– Чи не плануєте до сівозміни долучати нішеві культури? Які з них мали б перспективу для вирощування в Україні?
– Нішеві культури, при відносно невеликому досить волотильному ринку, вимагають компетенції та ресурсів. Наша сівозміна налічує 7 культур, вважаємо пивоварений ячмінь нашою нішевою культурою.
– Стан грунтів – питання №1 для кожного аграрія. Як вирішується воно в «Агро-Регіоні»?
– З 2014 року ми займаємось детальним дослідженням своїх грунтів. Для нас це дуже чутлива тема, оскільки ми точно не класичний український чорноземний агровиробник. Тільки третину наших площ умовно можна назвати чорноземами, за малопродуктивних, неоднорідних ґрунтів шансів на помилку дуже мало.
– Які критерії до вибору ЗЗР використовують фахівці «Агро-Регіону» ?
– ЗЗР та їх перелік – це здебільшого досвід наших спеціалістів, багаторічні дослідження і тестування. Якщо коротко, то ЗЗР це – ризики&ціна. До ризиків відносимо ефективність, фітотоксичність, а також інтенсивність запаху, що впливає на ймовірність застосування поблизу населених пунктів.
– Що посієш – те й збиратимеш. Яким вимогам має відповідати насіння для «Агро-Регіону»? Ви надаєте перевагу перевіреним постачальникам чи не боїтесь експериментувати?
– З насінням в нашій компанії все дуже складно. В усіх культурах ми застосовуємо виключно преміальні бренди.
– «Агро-Регіон» має власну насіннєву лабораторію – це необхідність продиктована часом?
– До висіву все наше насіння ми перевіряємо в своїй лабораторії, бо навіть з преміальними брендами бувають прикрі випадки, а помилки на посіві ніяк не можна виправити. Це найчутливіший до ризиків елемент технології.
– Інновації та нові агротехнології – рушійна сила кожного аграрія. На які з них робите ставку ви?
– Високоточний швидкісний посів, диференціювання посіву, добрив, пестицидів, Big Data, супутники, дрони, сенсори, МЛ і все те зверху поліруємо автопілотами. Ставку робимо на електроніку, ні в якому разі не забуваємо про персонал, колектив і командний дух.
– «Агро-Регіон» цінує кваліфіковані кадри і навіть готує нові. Чи мають можливість випускники вашої АгроШКОЛИ стати частиною компанії?
– Звісно за результатами навчання і фінального тестування ми пропонуємо фіналістам роботу. В нас є підрозділ в якому вже випускників агрошколи більше ніж спеціалістів з ринку.
– «Агро-Регіон» прискіпливо підходить до вибору техніки, яка працюватиме на полях? Це перевірені часом і полем виробники, чи маєте власні критерії?
– Техніку для «Агро-Регіону» обираємо довго і дуже детально, багато тестуємо. Технології дуже швидко розвиваються – стільки всього крутого і цікавого. Але ми завжди пам’ятаємо про прикладну практику. Саме тому наша компанія передусім оцінює максимальну ефективність і вплив на склади запчастин, який може спровокувати “зоопарк” техніки.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!