Унікальний рецепт від козаків: Фестиваль тиманівської каші провели на Вінниччині
У селі Тиманівка на Вінниччині готують унікальну автентичну страву – тиманівську кашу. До її складу входить пшоно, шкварки, цибуля, яйця та квашена капуста. Також до страви додають молоко або вершки та масло. Рецепту каші вже кілька століть. Продукту присвячений цілий фестиваль. Цьогоріч захід пройшов утретє, повідомляє SEEDS.
На Фестивалі тиманівської каші наварили 100 літрів страви. Кашу готували протягом трьох годин. За цей час гості фестивалю могли спробувати страви з інших сіл Тульчинської громади – картопляники з грибами, смажені свинячі реберця з кислим соусом, налисники та ін.
Тиманівською кашею всіх відвідувачів фестивалю пригощали безкоштовно. Легенда говорить, що рецепт місцеві господині підгледіли у козаків ще близько 400 років тому. З 2018 року страва входить до Вінницького обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
Крім того під час заходу продавали гончарні вироби з розписом, зокрема, відроджені подільські миски – мальовані миски Поділля та вжитковий посуд (горнята, глечики та ін.).
- Цікавий факт: Протягом останніх років гастрономічні фестивалі набувають популярності в Україні. На Полтавщині щорічно проводять такі заходи, присвячені галушкам та борщу, а на Одещині можна відвідати фестиваль ковбаси. Також є фестивалі слив, картоплі, сирів та ін.
Цього року Фестиваль тиманівської каші проходив на території парку палацу графа Шереметьєва. Таким чином у громаді вирішили привернути увагу до пам’ятника архітектури ХVІІІ століття, яка потребує реставрації, розповідає Катерина Третякова, очільниця Відділу культури Тульчинської міської ради.
SEEDS за матеріалами Суспільне Вінниця
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!