Унікальне черемхове борошно виробляє єдина в Україні компанія на Миколаївщині
Черемхове борошно – продукт який не часто зустрінеш на полицях українських магазинів. Не всі знають, але воно надзвичайно корисне, поживне і навіть цілюще. Борошно з черемхи шукають багато європейських замовників по всій Україні. Однак випускає його лише одна єдина компанія з Первомайська.
До того ж виробляють такого борошна в Україні зовсім небагато. Чому? Сергій Белінський, керівник компанії Golta Farm, залюбки розповів всі секрети незвичайного черемхового борошна.
– Ви єдині в Україні займаєтесь виробництвом черемхового борошна?
– Наскільки я знаю – так.
– Для чого ж потрібне борошно з черемхи?
Черемхове борошно додають до звичайного борошна для виготовлення кондитерських виробі: тортів, печива. Завдяки йому з’являється унікальний специфічний присмак, який нагадує ром. З такого борошна роблять начинку до смаколиків.
– В Україні знають про це борошно? Є замовники?
– Звичайно. В Україні замовників багато. Є вже постійні покупці. Особливо ті, хто приїхали з Росії. Там воно надзвичайно популярне. Особливо в Сибіру. Там багато дикорослої черемхи. Там черемхове борошно додають не тільки до випічки, а навіть у хліб.
В Україні таке борошно потроху набуває популярності. Є вже навіть кафе та ресторани, які у нас постійно це борошно закуповують.
– А в Європі?
– Нещодавно до нас зверталися брокери – шукали чималу партію для поставок до Європи. Але у нас поки що не вистачає потужностей для роботи на експорт.
Ми тільки розвиваємося.
До того ж у нас, в Україні черемха вирощується тільки в лісництвах які колись садили, ще за Радянького Союзу. Дикорослої черемхи у нас дуже мало. Це потрібно робити свої насадження, щоб були великі об’єми і змога налагодити експорт до Європи.
У нас черемху ніхто не вирощує.
– Скільки ж вам вдається виробляти черемхового борошна за сезон?
– Тонна – дві. Ми не робимо його багато – щоб лежало. Робимо раз в місяць. Перемелюємо. Щоб завжди було свіже.
Зараз немає ані мінімаркетів, ані магазинів які б співпрацювали з нами. Великими об’ємами поки що ніхто не купує. Тому потроху робимо, але щоб було завжди свіже.
– А яка ціна на таке борошно?
– Приблизно 150 гривень за кілограм. Це на роздріб. Якщо порівнювати з тією ж Росією, в нас воно коштує набагато дешевше. Там воно на наші гроші десь гривень 200 за кілограм вартує. Дивно, що така велика ціна. Там дуже багато черемхи росте.
– Ви займаєтеся тільки переробкою сировини, чи самі збираєте ягоди?
– Ми самі займаємося заготівлею, самі сушимо, самі перемелюємо ягоди в борошно. Повністю своє виробництво.
– Місцеві селяни не намагалися підзаробити? Не приносили свої ягоди?
– Буває… Є у нас постійні заготівельники, які роблять якісно. У тих скуповуємо. Але зараз дуже мало людей, які знають що саме нам потрібно.
Почули: ми черемху приймаємо, і несуть свою ягоду, але неякісно її висушують. Ми ж дбаємо про якість, перебираємо ягоди, відсортовуємо. Доводиться переважно власними силами все робити.
– Як вдається реалізовувати власну продукцію?
– Зазвичай через інтернет. Магазину ми не маємо. Первомайськ – маленьке місто. Робити магазин поки що не рентабельно. До того ж борошно це не єдиний продукт нашої компанії.
Основний напрямок діяльності – лікарські трави. Багато українських трав, котрі, як і черемха, мають чимало цілющих властивостей.
– Кажуть має черемхове борошно цілющі властивості?
– Звичайно має. Воно надзвичайно корисне для шлунку. І не тільки…
SEEDS.org.ua за матеріалами AgroNews
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!