Українські селекціонери створили новий тип солодкої кукурудзи, яку можна їсти навіть сирою

0 3 691

Амбітна команда випускників Вінницького національного аграрного університету вирішила розвивати культуру споживання кукурудзи. Тепер українцям не доведеться годинами варити качани кормової кукурудзи, як це робили наші батьки, чи навіть 5-10 хвилин готувати сучасні суперсолодкі сорти. Вінницькі селекціонери пішли набагато далі – створили таку кукурудзу, яку можна, і навіть треба споживати сирою, пише SEEDS.

«Ми вже давно займаємося власною селекцією. Свою стартап-компанію назвали МНАГОР. По аналогії: Кагор – то солодке вино, а Мнагор – то солодка кукурудза. Ми почали створювати та випробовували сорти спочатку на теренах аграрного університету, а потім на власній селекційній ділянці», – згадує керівник компанії та винахідник Михайло Нагорняк.

Нещодавно селекціонерам компанії «Мнагор» вдалося створити нову унікальну кукурудзу, яка поєднує зерна з різною цукристістю та смаком на одному качані. За смаковими властивостями вона подібна до глясе, так називається поєднання кави з морозивом.

«До винайдення такої кукурудзи ми пройшли довгий шлях. Це – абсолютна нова генетика. у всьому світі таку кукурудзу називають синергетичною, від синергії різних типів цукрів та смаків на одному качані. По-мнагорівськи ми називаєм її кукурудзою глясе-типу.

Гібриди розроблені за мнагорівською методикою глясе-типу – це поєднання різних типів цукрів в кожній зернині. Ми її назвали “Суперсолодка кукурдза глясе-типу”, як кава з морозивом, тобто нестандартне поєднання, що дає неповторний смак та аромат. Ми горді з того, що попри війну, можемо запропонувати українцям нову розробку», – розповідає Михайло Нагорняк.

За його словами, селекціонери з Вінниці хотіли створити аналог популярного американського сорту Добриня, тільки з українською пропискою. Однак результат виявся небагато кращим – вдалося створити новий глясе-тип, в якому присутнє унікальне поєднання природних цукрів: фруктози та сахарози.


Солодка кукурудза сорту Джульєтта

«Цю кукурудзу можна їсти навіть сирою – зерна такі соковиті, як стигле яблуко. Коли ми вперше дегустували подібні сорти, то люди не могли повірити, що таке можливе. Кожен знаходив своє пояснення: одному смакувало наче яблуко, іншому – наче херсонський кавун.  Різні поєднання цукрів на одному качані надають незвичного присмаку, зокрема ягідного чи фруктового Раджу спробувати, безумовно, кожен знайде свій улюблений смак», – переконаний вінницький селекціонер.

Читайте також: Ефективно та прибутково: правила вирощування найсмачнішої цукрової кукурудзи від “Мнагор”

Різниця смаків в порівнянні із іншими сортами велика, навіть на клітинному рівні. Це засвідчує низка досліджень, проведених співробітниками компанії «Мнагор» спільно із науковцями Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України, всі дослідження проводилися в сучасній лабораторії даного наукового закладу.

«З-поміж тисячі качанів на нашій дослідній ділянці тільки один мав неповторний смак. Ми вибирали саме такі качани методом експрес-аналізу відразу в полі, пронумерували, маркували їх, а далі вже досліджували цукри та аромати в лабораторії. З них і вирощували нові сорти покращеного типу», – згадує Михайло Нагорняк.

До типу цукрової кукурудзи глясе, крім Палітри, входять ще й такі «мнагорівські» сорти, як Джамала, Фіона, Джульєтта, Айова та інші. Вирощують їх також за новою технологією.

«Маємо навіть підбір глясе-сортів для зеленого конвеєру: Фіона – ранньостигла, 69-71 днів, для тих, хто хоче отримати найперший урожай. Джамала – середня, 74-78 днів, для основного сезону, поєднання ранніх строків, наймачнішого смаку та великого качана. Айова – середньостигла, 78-80, має найбільші качани на ринку і надзвичайно гармонійний смак! Палітра – біколор кукурудза, також рання 70-72 днів, найпривабливіша на ринку жовто-біла кукурудза», – каже Михайло Нагорняк.

Як фемери реагують на нову глясе-кукурудзу

«Фермер з Калинівки, Дмитро Захаревич, з недовірою поставився до новинок, мовляв, чогось нового в цій царині придумати важко. Але коли спробував, то став справжнім фанатом нової кукурудзи. Їсть її сирою, та полюбляє запікати на грилі, це тепер його улюблена страва! Казав, що на городі, поки 3-4 качани не з’їсть, нічого не може робити, така вона добра! На наші новинки глясе-типу попит зазвичай з року в рік подвоюється», – зазначив селекціонер.

Читайте також: 500 тисяч гривень із гектара: як отримати максимальний прибуток, вирощуючи суперсолодку кукурудзу

Однак що унікальніший і смачніший сорт, то більше він приваблює, і не тільки людей, а шкідників та навіть диких тварин. Зрештою вирощування такої кукурудзи на насіння додає чимало клопоту.

«Вирощування кукурудзи глясе-типу на насіння, на наших селекційних ділянках – справа не з легких. Посіви мають бути не такими густими, як у звичайної. Найголовніша проблема – шкідники. Наша найсмачніша кукурудза, вабить до себе найбільше. Кожен хоче поласувати, навіть лисиці та зайці. Дуже приваблює пташок і комах», – каже Михайло Нагорняк.


Солодка кукурудза сорту Мармурова

Однак під час вирощування нового глясе-типу кукурудзи на городі таких проблем уже не виникає, запевняє селекціонер.

«Вирощувати її дуже просто – як звичайну цукрову кукурудзу. Додаткових вимог немає. Оскільки кукурудза типу глясе містить багато цукрів, то потребує трохи вищої температури для проростання – 12– 15°C. Але ми розв’язали і цю проблему, застосовуючи спеціальну технологію обробки насіння – Радікс Перфекта. Тепер кукурудза витримує весняні холоди без значного стресу.

Ми рекомендуємо враховувати погодні умови: якщо падає сніг, краще не висівати солодку кукурудзу типу глясе. Однак для неї підійде доволі ризикований, але цілком реальний термін ультрараннього посіву – з 10 квітня. І ми гарантуємо, що ви отримаєте врожай. Навіть більше: якщо через холоди деякі рослини не зійдуть, то дамо насіння для ще одного висівання», – наголошує Михайло Нагорняк.

За його словами, від початку запровадження нової «мнагорівської» технології обробки насіння майже не було страхових звернень. Траплялися лише поодинокі випадки, що стосувалися висівання в дуже сухий ґрунт, коли насіння не проростало, поки не пішли дощі. Деякі клієнти навіть наважилися перевірити холодостійкість насіння в екстремальних умовах.

«Наш покупець із Волині, Олег Кошіль сіяв нашу солодку кукурудзу навіть тоді, коли ще падав сніг. Бо ми стверджували, що вона не боїться холоду. Чоловік вирішив перевірити. Усі сусіди з нього насміхалися. Але коли наш покупець продавав качани по 25 гривень за штуку, тоді як ніхто ще не мав кукурудзи, – потішався вже він», – розповів Михайло Нагорняк.


Солодка кукурудза сорту Фіона

Селекціонери з «Мнагору» подбали не тільки про фермерів-професіоналів, а й про дачників і присадибників, які хочуть поласувати смачненькою кукурудзою. Всі сорти доступні у зручній фасовці. Запитуйте їх в насіннєвих магазинах, замовляйте в інтернет-магазинах або на сайті: www.mnagor.com

З усіх питань щодо підбору глясе-сортів солодкої кукурудзи від «Мнагор» звертайтеся до фахівців компанії:

  • Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк; тел., Viber: (067) 440-75-17
  • Південний та Східний регіон України – Вероніка Стоянова тел., Viber: (067) 236-51-51
  • Західний регіон України – Олександр Побережний тел., Viber: (067) 432-32-53

Нехай весна буде переможною для України! А насіння з любов’ю від Мнагор!

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!