Українські садівники цікавляться азиміною: що це таке і з чим його їдять?
Зміни клімату призводять до того, що зими в Україні стали більш “м’якими”, а літо – більш вологим. Зміна умов дозволяє садівникам висаджувати нові культури. Наприклад, персики чудово плодоносять навіть у північних областях, хоча ще якихось 20 років тому це було складно уявити. Під Києвом і на Прикарпатті вже є невеликі плантації ківі. З’являються і зовсім екзотичні насадження, наприклад азиміна, яку ще називають гірським бананом, повідомляє SEEDS.
Азиміна: основні характеристики
Азиміна – листове дерево або чагарник. Виростає висотою 4 – 5 метрів та вище. Має овальні продовгуваті плоди. Зазвичай їх довжина складає від 5 до 16 сантиметрів, а вага – від 20 до 500 грамів. Після дозрівання колір плодів азиміни змінюється від зеленого до жовтуватого. У середині фрукт білий з жовтим відтінком. Кісточки розташовані в два ряди, вони отруйні. На смак плоди азиміни досить солодкі, дещо схожі на банан чи манго з ананасово-суничним чи ананасово-яблучним ароматом.
Листя рослини має специфічний запах, що нагадує бензин. Квіти також мають запах гнилого м’яса, хоча він не дуже виражений.
Батьківщина азиміни – Північна Америка. Хоча це тропічна рослина, вона стійка до холоду – може витримувати температуру до -29 градусів.
Поради щодо вирощування
Азиміна – культура екзотична, тому тим, хто хоче розводити її, варто бути готовим інвестувати. Прищеплені саджанці рослини продають по 300 – 800 грн. А плоди, яккі збирають у вересні-жовтні, – по 1000 грн за кілограм.
Варто одразу купувати два саджанці.
“Азиміна – культура перехреснозапильна. Є сорти і культурні форми здатні запилюватися пилком з власного дерева, але ягода виходить дрібнішою, а загальний врожай скромніший в порівнянні з запилення генетично іншою рослиною. При неякісному запилені ягода осипається, або формується неправильно. Живий зародок в насінині стимулює розвиток ягоди. Немає насіння – і зав’язь на землі”, – зазначає садівник Василь Микитась у спільноті “Азиміна в Україні”.
Можна купувати сіянці або висадити азиміну з насіння, утім найкраще – купляти прищеплені саджанці. Хоча це дещо дорожче.
“Найкращий варіант це купити готовий привитий гарного сорту саджанець. Вони дорогі. Для кого не по кишені все-таки краще купити 1-2 річні сіянці, почекати 2-3 роки і привити гарним сортом. Можна і купити насіння, виростити сіянець і все-таки прищепити (тут підійде будь-яке насіння).Так ви виграєте багато часу і зекономите кошти”, – пише садівник Володимир Лесів.
“Щоб прискорити перше (сигнальне) плодоношення сіянця азиміни, бажано весною на початку сокоруху зрізати живець і прищепити на інший сіянць. Защеплені гілочки значно раніше формують квіткову бруньку, на підщепу (сіянець) плодоношення прищепи ніяким чином не впливає. Але садівник матиме чітке уявлення про потенціал сіянця”, – радить Василь Микитась.
Фото: Олег Зараковський / https://www.facebook.com/photo/?fbid=531400521324418&set=pcb.999254750888392
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!