Україна потрапила до трійки світових лідерів за темпами зростання експорту лохини
Серед 20 найбільших світових країн-експортерів лохини за останні 5 років відбулося чимало змін. І найбільша динаміка зазвичай відбувається серед тих країн, які знаходяться за межами першої десятки. Адже саме ці країни можуть запропонувати цікаві нові можливості щодо налагодження експортних поставок у найближчі роки, пише SEEDS.
«Ми не враховували у рейтингах експортерів ті країни, які займаються переважно реекспортом лохини, а також ті країни, які були великими нетто-імпортерами цієї ягоди», – пишуть аналітики EastFruit.
Після підбиття підсумків 2023 року темпи зростання експорту лохини з Зімбабве не можуть не вражати – 48% на рік у середньому за останні 5 років. Щороку країна пропонує на експорт на 1,3 тис. тонн лохини більше, ніж роком раніше.
Читайте також: Літня спека позбавила фермерів України значної частини врожаю
Однак у 2023 році Грузія випередила Зімбабве за відносними темпами зростання лохини. У середньому у 2019-2023 році Грузія нарощувала експорт лохини на 55% на рік. При цьому абсолютний показник приросту експорту Грузії був скромнішим, але все одно не міг не вражати, особливо з огляду на розмір країни – 700 тонн щороку.
При цьому особливо вражаючим був приріст експорту лохини з Грузії у 2023 році – одразу у 2,5 рази чи на 2 тис. тонн. Це дозволило Грузії дебютувати у топ-20 світового експорту лохини, обійшовши такі країни як Італія, Нова Зеландія, Австралія та Китай.
Третє місце рейтингу швидкозростаючих порівняно великих експортерів лохини зайняла Україна, яка нарощує експорт на 21% щорічно або на 530 тонн на рік. При цьому темпи зростання експорту свіжої лохини з України у 2022 та 2023 роках різко прискорилися, незважаючи на вторгнення російських агресорів. 2022 року Україна збільшила експорт даної ягоди на 1,1 тис. тонн, а 2023 року – на 940 тонн.
Світовим лідером лохинового експорту із великим відривом від конкурентів залишається Перу. Незважаючи на різке зниження експорту в 2023 році, Перу експортувала в 2,5 рази більше лохини, ніж Чилі, а середні темпи зростання за 5 років все одно становили 14,5% або 28,2 тис. тонн на рік.
На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), потенціал ринку лохини ще далеко не вичерпано.
«Середньорічні темпи зростання міжнародної торгівлі лохиною, незважаючи на величезні перешкоди пов’язані з логістикою, що ускладнилася і подорожчала, а також деглобалізацією, у 2019-2023 роках становили близько 10% або 60 тис. тонн на рік. При цьому споживання лохини зростало значно швидше, особливо в тих країнах, де виробництво розвивалося високими темпами та ціни на цю ягоду стрімко знижувалися.
Лохина зручна для споживача, вона подобається практично всім, хто її скуштував, вона корисна для здоров’я, і, що важливо, стає поступово все доступнішою. А це, у свою чергу, дозволяє нарощувати і переробку, що також є певною мірою одним із способів просування споживання свіжої лохини, тому що споживач бачить її на упаковках йогуртів, соків, кондитерських виробів, морозива і навіть алкогольних виробів.
Тому я очікую, що темпи зростання та виробництва та міжнародної торгівлі цією ягодою збережуться високими найближчими роками», — каже Андрій Ярмак.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!