Україна переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої – Висоцький
В Україні спостерігається поступовий перехід від сировинної моделі економіки до продовольчої. Так, в умовах війни спостерігається активніший розвиток експорту молочної продукції та виробництво м’яса, сфери альтернативних джерел енергії (біоетанол, біогаз, біометан), а також переробки зернових культур, пише SEEDS.
Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону UAразом.
«Форс-мажорний фактор війни прискорив нашу трансформацію. Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, ми бачимо, що вже точка неповернення в сировинну модель пройдена. Що це підтверджує? Перш за все, всі зрозуміли – аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній чи двох зернових олійних культурах є дуже ризикованим. І має бути однозначно диференціація», – зазначив він.
Так, за його словами, зростає експорт молочної продукції. За результатами серпня експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. Подібне зростання очікується і надалі.
Крім того, збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва, додав Тарас Висоцький. Це пояснюється насамперед здешевленням кормів, і тренд на розвиток тваринництва продовжуватиметься й надалі.
Також інвестиції спрямовуються в біоенергетику, підкреслив перший заступник міністра.
«Нещодавно відбулися аукціони з приватизації спиртзаводів. Кінцева запропонована ціна на аукціонах стала в три-чотири рази більша від стартової А спиртзавод – це перш за все біотанол, біопаливо. У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виготовляти альтернативні джерела енергії – біоетанол, біогаз, біометан, – ніж просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушку кукурудзи», – розповів він.
В Україні вже запущені проекти за цим напрямом – до кінця року буде ще ціла низка.
«Дані проекти забезпечують заміщення імпорту енергетичних ресурсів, що для нас важливо, адже ми таким чином вирівнюємо енергетичний баланс», – додав Тарас Висоцький.
Ще один напрям, за його словами, – це більш глибока переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот тощо. Такі проекти також уже започатковані, але результат слід очікувати за два-три роки.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!